Scholing Voedingsassistenten bij Van Weel Bethesda

Scholing Voedingsassistenten bij Van Weel Bethesda

Onlangs organiseerde Carezzo de scholing Ondervoeding & Gastvrijheid in de Zorg in samenwerking met Brigit de Kubber, diëtist in het van Weel-Bethesda Ziekenhuis en Mirjam de Groot, Expert Gastvrijheid in de Gezondheidszorg. Aan de scholing namen de voedingsassistenten en een aantal medewerkers van de keuken van het van Weel-Bethesda ziekenhuis deel.

Waarom deze scholing?

Naar aanleiding van de matige score op de Prestatie Indicator was het volgens diëtist Brigit de Kubber tijd voor actie. Het werd duidelijk dat een grote rol rondom (onder)voeding weggelegd is voor de voedingsassistent vanwege de signaleringsfunctie maar ook de invloed welke ze hebben op de ervaring en sfeer rondom het eten van de maaltijd. Deze rol mocht binnen het van Weel-Bethesda Ziekenhuis nog verder uitgebouwd worden.

Een gevarieerd programma

De scholing begon met een warm welkom door Stephan Lesterhuis, directeur van Carezzo, en een uitdagende quiz gericht op ondervoeding geleid door Brigit de Kubber. Daarna volgde het onderdeel Ondervoeding gepresenteerd door onze eigen diëtist Shivah Tavakolly. De voedingsassistenten leerden hier over de oorzaken, gevolgen en signalering van ondervoeding en hoe juist zij hier een essentiële rol in spelen.

Tijdens het tweede onderdeel werd de rol van Gastvrijheid behandeld door Mirjam de Groot. Voedingsassistenten leerden over de invloed van presentatie van het eten, meedenken in het timen en aanbieden van eten en wat een gastvrije houding kan doen. Om dit onderdeel écht tot leven te brengen vertelde ervaringsdeskundige Noa de Groot over haar tijd in het ziekenhuis en revalidatiecentrum en wat voor haar de beste en teleurstellende ervaringen waren.

Je hoort het nu ook eens van de kant van de patiënt

Na deze twee onderdelen gingen de voedingsassistenten zelf aan de slag met de vragen: ‘wat ga ik morgen anders doen?’ en ‘wat heb ik hiervoor nodig?’. Hieruit ontstonden al direct concrete plannen om de voedingszorg te verbeteren zoals een meer uniforme werkwijze en presentatie van de voeding.

We moeten ziekenhuisbreed een voedingsbeleid opzetten

De dag werd afgesloten met het proeven van de eiwitverrijkte producten van Carezzo en het ervaren dat ‘dieetvoeding’ ook lekker kan zijn.

De reacties van de deelnemers

De hamvraag is natuurlijk: Wat heeft de scholing opgeleverd? Graag delen wij de reactie van het van Weel-Bethesda Ziekenhuis met jullie!

‘Wij willen Carezzo heel erg bedanken voor de waardevolle bijscholing van de voedingsassistenten. Voor ons was het heel leuk dat ook de kok en voedingsadministratie zijn gekomen waardoor ook zij meer informatie en bekendheid krijgen met jullie producten en waarom we ze gebruiken. Naar aanleiding van deze bijscholing hebben we vorige week een bijeenkomst gehad met de voedingsassistenten en hoofd voeding om structureel het assortiment tussendoortjes op het werkoverleg te bespreken. Er wordt uitgekeken naar de hartige hapjes.’ - Brigit de Kubber, diëtist van Weel-Bethesda Ziekenhuis Dirksland.

Wil je meer weten hoe scholing kan bijdragen in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.