Lieke Voesten over haar combinatie tussen eerste en tweedelijns diëtetiek

Lieke Voesten over haar combinatie tussen eerste en tweedelijns diëtetiek

Lieke combineert haar eerstelijns praktijk VOLOP! met haar werk als intramuraal diëtist bij La Providence. Hierin begeleidt ze mensen van de eerste naar de tweede lijn en andersom, wat het een bijzondere combinatie maakt. Ze vertelt over haar ervaring met het werken met doelgroepen welke lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan, maar toch veel overeenkomsten hebben en het werken in de verschillende settingen. Ze laat zien hoe zij een succesvolle brug tussen 1e en 2e lijn maakt.

Lieke, kun je wat over jezelf vertellen?

Waar ga ik beginnen? Voor het vak diëtist heb ik als laborant gewerkt. Echter was ik met buisjes bezig niet met mensen. Daarom heb ik een switch gemaakt. Ik heb mijn baan opgezegd en ben een voltijd studie gaan doen om mensen te kunnen helpen. Na mijn studie ben ik begonnen in een kliniek voor obesitas en eetstoornissen. Het multidisciplinair werken en de grote psychische rol welke je als diëtist ook vervult trok heel erg hierin. Uit het werken in deze kliniek ontstond het idee om dit in een eigen eerstelijns praktijk te gaan doen. Op die manier ben ik terecht gekomen voor een spreekuurlocatie bij WLZ/GRZ locatie La Providence als eerstelijns diëtist en ben ik na verloop van tijd ook de interne patiënten gaan behandelen.

Zo is de doelgroep welke ik behandel erg breed geworden nu. Ik behandel patiënten in de WLZ en GRZ met ondervoeding, kauw- en slikproblematiek, na CVA of orthopedie. In de eerste lijn behandel ik patiënten met eetstoornissen, kinderen van 0-18 met allergieën en intoleranties, in het spectrum van ondervoeding en kritische eters en doe ik ook huisbezoeken bij ouderen met ondervoeding.

Hoe is het voor jou om de eerste en tweede lijn te combineren?

Het is een hele bijzondere combinatie. Het heeft voordelen omdat je betrokken blijft bij mensen: ik begeleid ze van de eerste naar tweede lijn en andersom. De combinatie houdt de lijntjes ook kort met behandelaren en verwijzers. De kwaliteit van zorg krijgt zo net een diepere laag. Voor de mensen zelf is het ook fijn om niet steeds wisselende zorgverleners te hebben en niet telkens opnieuw hun verhaal te hoeven vertellen.

Wat maakt je werk zo leuk?

Iedere dag is anders. Qua plek, mensen, ziektebeelden waar je op maat mee mag werken. Voor mij is het erg belangrijk dat mensen zich gehoord voelen, ik werk dan ook naar de wens van de patiënt. Daarnaast vind ik het leuk dat ik mijn expertise en kennis bij de patiënt neer mag leggen en dat zij daarmee aan de slag kunnen en het resultaat geeft.

Wat is voor jou belangrijk in de manier waarop je werkt?

Ik ben erg op de mens gericht. Dit voert voor mij de boventoon in mijn behandeling: Zorg op maat. Zo betrek ik in de tweede lijn bijvoorbeeld ook familie en mensen welke dicht bij de patiënt staan wanneer het lastig is met de patiënt zelf te communiceren. Zo kan ik in kaart brengen wat de wensen en voorkeuren van de patiënt zijn. Als we dit als behandelaar allemaal doen zou het voor de mensen een heel stuk prettiger zijn.

Kun je de Carezzo producten goed inzetten bij jouw manier van werken?

Ja, ik ben razend enthousiast over de producten en heb ook collega logopedisten razend enthousiast gemaakt. Het mooie is, Carezzo heeft haar eigen smaak. Het heeft niet een te chemische smaak. Daarnaast is het mooi dat Carezzo vanuit de basis gezonde voeding werkt. Zo weet ik dat ik mijn patiënten zowel gezonde voeding biedt als de extra eiwitten welke ze nodig hebben. Ik zet het niet alleen bij ouderen in maar ook bij jongeren welke net wat extra’s nodig hebben. Jongeren welke ondervoed zijn en niet direct met een medische voeding willen beginnen. De producten sluiten aan bij mijn manier van werken waarbij ik zorg op maat lever: producten welke voor de patiënt passen, maar dan met de juiste voedingswaarde.

Ik zet de producten zowel in de eerste als in de tweede lijn in. Het enige jammere is dat niet iedereen in de eerste lijn het kan betalen, ik zou de producten heel graag vergoed zien. Door uitleg te geven aan de patiënt over de resultaten op lange termijn, het combineren met producten uit de supermarkt en het bespreken van de dieetverklaring kunnen de producten toch ook voor deze groep patiënten goed ingezet worden.

Wil je jouw collega diëtisten nog een bericht meegeven?

Houd de lijntjes kort en houd contact met elkaar! Overleg met elkaar, niet alleen multidisciplinair maar ook diëtisten onderling en ga dicht bij de patiënt staan. Zo kunnen we de juiste zorg leveren.

Geïnspireerd door dit verhaal en deel jij ook graag jouw verhaal over de combinatie tussen de eerste en tweede lijn? We horen graag jouw verhaal!

Neem contact met ons op