De twee gezichten van WASTE

De twee gezichten van WASTE

Niet alleen het weggooien van etenswaren in de bereiding wat we proberen te verminderen om kosten te besparen, zoals waste over het algemeen wordt gezien. Maar ook is waste het niet voldoende eten als het bord niet wordt leeggegeten. We gooien dan voedingsstoffen weg die niet zijn gegeten en dus ook niet hebben gewerkt. Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan het begrip ‘waste’.

Diëtetiek en de facilitaire dienst kunnen samen een grote bijdrage leveren om waste geïntegreerd aan te pakken.

We staan er nog te weinig bij stil dat als de portie niet is afgestemd op de voedingsbehoefte de verspilling ook leidt tot kostenstijgingen door complicaties en verminderde voedingstoestand.

Wereldwijd stijgt de aandacht rondom waste en dus ook in de zorg. In ziekenhuizen wordt steeds meer gewerkt om de verspilling van voedsel terug te brengen. Een belangrijke uitdaging is hier om waste bij de patiënt te verminderen zodat niet alleen voedsel niet meer weggegooid hoeft te worden, maar ook zodat de patiënt genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is een grote uitdaging om de verliezen in de bereiding in de keuken te verminderen, en ook datgene wat niet opgegeten wordt door de patiënt, terug te brengen. Door waste management kunnen de kosten van verspilling omlaag gebracht worden. Een andere vorm van waste bij de patiënt is dat hij de voedingsstoffen ook niet binnenkrijgt als de maaltijd niet volledig opgegeten wordt. Er zijn veel situaties waarin de eetlust beperkt is en daardoor minder wordt gegeten dan nodig is. We kunnen dit signaleren als de maaltijd niet volledig wordt opgegeten en er een deel op het bord achterblijft. Het verlies: niet gegeten voedingsstoffen hebben ook niet gewerkt. De kosten zijn dan niet alleen de gemiste voeding, maar zeker ook het gemiste herstel of schade aan de gezondheid.

Diëtisten kunnen een belangrijke bijdrage geven leveren om juist het aspect van gemiste voedingsstoffen in te brengen in het waste management.

Is de trend van het serveren van meerdere kleiner porties dan de oplossing?

Dit leidt tot drie knelpunten:

  • Worden deze kleine maaltijden wel op alle eetmomenten helemaal opgegeten?
  • Worden er ook maaltijden overgeslagen vanwege onderzoeken, of als de eetlust er bij de patiënt simpelweg niet is?
  • Als de patiënt zelf de kleine porties over de dag selecteert, krijgt hij dan in totaal een volwaardige dagvoeding binnen?

Waar ligt dan de oplossing? Een halve maaltijd serveren is ook geen optie, want dan biedt je maar de helft van de voedingsstoffen aan. Een kleine maaltijd met 50% extra eiwit is bijvoorbeeld wel een oplossing. Zo zijn de Carezzo warme maaltijden verpakt in een kleine portie van 350 gram met minimaal 30 gram eiwit. Bovendien zijn de maaltijden makkelijk per stuk op te warmen waardoor de patiënt ook buiten de reguliere eetmomenten nog een maaltijd kan nemen. Hierdoor is de kans op waste bij de patiënt stukken kleiner. Dit past goed in het waste management van de organisatie en een besparing op de kosten van voeding en bereiding van niet opgegeten producten.

Echter de grootste bijdrage is dat de patiënt nu eet wat hij nodig heeft en dus optimaal kan herstellen. Geen verspilling van zorgkosten en kwaliteit van leven omdat voedingsdoelen niet worden gehaald. Dat elke investering in voeding en diëtetiek een enorme bate heeft in preventie en herstel is al geruime tijd aangetoond.

Diëtetiek en de facilitaire dienst kunnen samen een grote bijdrage leveren om waste geïntegreerd aan te pakken.

Hoe dit te doen met Carezzo?

  • Biedt de patiënt de keuze aan eiwitverrijkte producten welke hij lekker vindt.
  • Gebruik zoveel eetmomenten als nodig is om de eiwitinname te optimaliseren.
  • Alle producten bieden veel eiwit per portie, in de range van 8-30 gram. Je kan een mix maken van goedkope en duurdere producten, en daarmee afstemmen op het beschikbare budget
  • Begin met eiwitverrijkt brood: de voordeligste oplossing

Benieuwd naar wat Carezzo kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op via onderstaande button!

Neem contact met ons op