Nog op het nippertje voor zijn welverdiende pensioen, mochten wij Henk van Meerendonk, teamleider patiënten voeding bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) interviewen. In dit interview vertelt Henk over de succesvolle inzet van hartige hapjes tijdens het tussendoormoment om de eiwitinname van patiënten te verhogen. Henk, met bijna 36 jaar ervaring, heeft een indrukwekkende carrière achter de rug en deelt graag zijn inzichten met ons.
Het Begin van Verandering
Henk vertelt over de evolutie van voedingsconcepten binnen het ETZ. Van een traditioneel maaltijdconcept evolueerde het ziekenhuis naar een meer gediversifieerd en voedingsrijk “Eten Voor Jou” concept. Binnen dit concept wordt gefocust op voedingswaarde, diversiteit, uiterlijke aantrekkelijkheid van de maaltijden en het aanbieden van meerdere eetmomenten per dag. Dit nieuwe concept is sinds 2019 actief en blijft zich verfijnen naar de nieuwste voedingsinzichten en behoeften van de patiënt.
De Kracht van Eiwitten en Natrium
Binnen het Eten Voor Jou concept legt ETZ de nadruk op belangrijke voedingspijlers, met name hoog eiwitgehalte en laag natriumgehalte van de producten. Elke maaltijd moet minimaal 20 gram eiwit bevatten, terwijl het dagelijkse natriumgehalte niet meer dan 6 gram mag zijn. Hierdoor wordt er gestreefd naar een gebalanceerd dieet dat zowel voedzaam als smakelijk is en bijdraagt aan goed en snel herstel.
De kracht van eiwitrijke tussendoortjes
Henk deelt zijn ervaringen met de implementatie van eiwitrijke tussendoortjes. Hoewel dit aanvankelijk een uitdaging was, zijn ze in 2019 begonnen met zelfontwikkelde tussendoortjes. Na een evaluatie en enkele experimenten met hartige moesjes, kwamen ze tot het inzicht dat warme tussendoortjes wellicht de sleutel tot succes zijn. Deze warme tussendoortjes bleken een uitkomst te zijn voor patiënten, omdat het de mogelijkheid bood om gevarieerder te eten en een lekker alternatief te vormen voor een gevulde koek of plak cake, die vaak te weinig eiwitten bevatten.
Na wat trial-and-error heeft het ETZ nu een assortiment warme tussendoortjes geïntroduceerd, waaronder een zelfgemaakt gehaktballetje met satésaus aangevuld met de eiwitverrijkte hartige hapjes van Carezzo: een mini Worstenbroodje, mini Kip - Kebabbroodje en een mini Vegetarische Quiche.
Hartige hapjes
De hartige hapjes van Carezzo zijn op dit moment onderdeel van een vaste 7 daagse cyclus, waarbij het worstenbroodje iedere maandag wordt geserveerd, met elke dag een vegetarisch alternatief waaronder de quiche. Een van de eisen is ook nog dat zo'n tussendoortje eigenlijk maar vijftig of zestig gram weegt. “Want het is absoluut geen uitdaging om tien gram eiwit in een hapje te duwen. Maar in een klein hapje dan wordt het wel een uitdaging.” De hartige hapjes bieden daarin de perfecte oplossing: hoog in eiwit, laag in zout en klein van formaat met 50 of 60 gram per hartig hapje. Ook de vegetarische quiche loopt boven verwachting hard. De quiche wordt namelijk niet alleen veel gegeten door vegetariërs, maar biedt ook een alternatief voor de mensen die bijvoorbeeld een keer geen vlees willen eten of de voorkeur voor quiche hebben tegenover de overige hapjes..
Afsluitend wil Henk graag nog iets delen met alle lezers: “Ga niet mee met de grote hoop, denk creatief, houd vol en blijf het proberen. Het koken voor zieke mensen daar wordt soms wat denigrerend over gedaan, want de restaurantkok is eigenlijk de topper maar niets is minder waar. Instellingskok is echt een uitdagend beroep. Pak die handschoen op en ga ervoor!”
Geïnspireerd door dit verhaal en benieuwd of de hartige hapjes passen in uw assortiment? Laat ons iets weten via onderstaande button.