Brood en Bollen in de basis

Brood en Bollen in de basis

Eiwitverrijking in de basismaaltijd: Wat kun je alleen al met het ontbijt bereiken?

Steeds meer zorgorganisaties kiezen vooral in de 3 basismaaltijden voor eiwitverrijkte voeding. Dit betekent dat de patiënt of cliënt alleen al met Carezzo brood tijdens het ontbijt 5 gram extra eiwit per snee binnenkrijgt zonder extra te hoeven eten.

Wetenschappelijk onderzoek van Wageningen Universiteit (Cater with Care) toont aan dat de doelstelling van 20 tot 30 gram eiwit per maaltijdmoment, met het ontbijt doorgaans niet wordt behaald. Patiënten of cliënten hebben vaak niet de eetlust om meer dan 1 of 2 sneetjes brood te eten. Timing, eetlust en voorkeur voor of juist afkeer van bepaalde producten maken het behalen van een goede eiwitinname ‘s ochtends een hele uitdaging.

Zo kan het moment van ontbijten te laat (te dicht bij de lunch) of juist te vroeg vallen.
Ook een boterham met zoet beleg, het bekende ‘sneetje met zoet’, in de ochtend komt vaak voor. Bovendien heeft de patiënt of cliënt niet altijd behoefte aan een glas (karne)melk of drinkyoghurt.

De producten van Carezzo kunnen de eiwitinname eenvoudig verhogen. Als de patiënt of cliënt 1 Carezzo witte bol, volkoren tarwebol of rozijnen/krentenbol eet en daarbij 1 portie Carezzo Fruitdrink drinkt, dan levert dit al een eiwitinname van 20 gram op. Wordt de bol dan ook nog met één plakje kaas belegd, dan stijgt de eiwitinname naar 25 gram! Bij het eten van 2 sneetjes Carezzo brood met één plakje kaas en een portie Carezzo Fruitdrink kan zelfs een eiwitinname van boven de 30 gram worden behaald.

De Carezzo broodproducten zijn dan ook een goede manier om te verrijken in de basisvoeding. Het bewustzijn groeit dat niet alleen patiënten en cliënten in behandeling van een diëtist een tekort hebben, maar overige patiënten en cliënten ook. Het brood (€ 0,20 per snee) en de bollen (€ 0,44 per bol) bieden een goedkope en weinig bewerkelijke mogelijkheid om in de basis te verrijken. De voordelen op een rijtje:
– Mensen krijgen meer eiwit binnen, zonder extra te eten;
– De zorg hoeft geen extra tussendoortjesmoment in te zetten;
– Patiënten of cliënten die (nog) niet in behandeling zijn van een diëtist kunnen mogelijk buiten behandeling blijven. Een vorm van preventie dus.
– Brood eten we elke dag. Het is een lekkere, betaalbare, effectieve en vooral laagdrempelige manier om extra eiwit binnen te krijgen.

Advies over eiwitverrijking is de basismaaltijd? Klik hier