VOEDING BELANGRIJK INSTRUMENT IN DE ZORG
De visie van Menrike Menkveld-Beukers, manager van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit hebben de handen ineengeslagen om te komen tot een betere voeding in de zorg. Ondervoeding bij ouderen is een belangrijk aandachtspunt, maar de ambitie strekt veel verder. De match van medische kennis en voedingswetenschap moet leiden tot gezonde voeding als preventiemiddel tegen obesitas, kanker en chronische ziekten. Van alle ouderen die de huisarts bezoeken, is twintig procent ondervoed. In het ziekenhuis loopt dertig procent van de mensen risico op ondervoeding. Alle reden dus om dit probleem prioriteit te geven. “Mensen die in bed liggen, verliezen spiermassa en daarmee levenskracht. Voor het herstel en de spieropbouw heb je extra eiwit nodig. Maar een probleem is dat zieke mensen weinig zin in eten hebben”, vertelt Menrike Menkveld-Beukers, manager Alliantie Voeding Gelderse Vallei. “Bovendien bevatten veel producten van de schijf van vijf – de leidraad voor gezond eten – weinig eiwit. Zo zijn we op het spoor van eiwitverrijkte basisproducten gekomen. Vruchtensap met extra eiwit,soep met extra eiwit, brood met extra eiwit. Je kunt ondervoede mensen ook klinische voeding geven, maar dat houden ze op de lange termijn niet vol. De uitdaging is om nieuwe lekkere producten te maken.” In samenwerking met start-up bedrijf Carezzo Nutrition zijn binnen het project ‘Cater with Care’ zulke producten ontwikkeld. Menkveld laat eiwitverrijkte smoothies met bessen, frambozen en aardbeien proeven. Die smaken inderdaad uitstekend.
