Dieetadvies met eiwitverrijkte producten is effectief bij weerstandstraining

Dieetadvies met eiwitverrijkte producten is effectief bij weerstandstraining

Training en Eiwit Aanbeveling op Maat voor kwetsbare Senioren (TEAMS) onderzoekt wat de meest effectieve trainingsbelasting is in de dagelijkse praktijk voor fysiek functioneren en zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen is.

De TEAMS RCT studie van de Hogeschool van Amsterdam laat veelbelovende eerste resultaten zien. Tijdens de studie krijgen thuiswonende ouderen gedurende 12 weken weerstandstraining. De interventiegroep krijgt tevens dieetadvies en gebruikt dagelijks eiwitverrijkte producten (Carezzo fruitdrink 10g en Fonterra whey isolaat 10 g). De combinatie van dieetadvies met de eiwitverrijkte producten geeft een significante en veelbelovende verhoging van de eiwitinname: 61% haalt de minimum doelstelling van 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Het onderzoek wordt verder voortgezet met de inclusie van meerdere deelnemers.

Verantwoording

Om sarcopenie bij thuiswonende ouderen te voorkomen, is een hogere dagelijkse eiwitinname nodig.

Tijdens de interventie van het TEAMS onderzoek werd een combinatie van voedingsadvisering en eiwitsuppletie getest om de totale dagelijkse eiwitinname te verhogen tot optimale niveaus (minimaal 1,2 g/kg lichaamsgewicht/per dag, optimaal 1,5 g/kg lichaamsgewicht/dag) in 12 weken.

Dit onderzoek richt zich op 1) de effecten en 2) de naleving van deze eiwitinterventie.

Resultaten

De resultaten laten een significant effect op de verbeterde eiwitinname in de EX-Pro groep zien in vergelijking met de EX-groep na 12 weken. Bij 61% van de proefpersonen was de eiwitinname na 12 weken boven de minimale doelstelling van 1,2 g/kgBW/dag

Bevolkingskenmerken en therapietrouw zijn vermeld op de ESPEN poster die te downloaden is via onderstaande button.

Conclusie

Gemengde voedingsadvisering met eiwitsuppletie verbetert de eiwitinname voldoende tijdens een 12-weeks krachttrainingsprogramma bij thuiswonende ouderen en is een veelbelovende strategie in de preventie van sarcopenie.

Klik op onderstaande button voor een overzicht van alle voorlopige resultaten.