Meer aandacht voor voeding in de prehabilitatie

Meer aandacht voor voeding in de prehabilitatie

We worden ons steeds meer bewust hoe belangrijk het is om de voedingstoestand te verbeteren in voorbereiding op een ziekenhuisoperatie, en daarmee de kans op complicaties te verlagen.

Tijdens het 3e Nationaal Prehabilitatie congres werd in vele presentaties een hoge eiwitinname voorafgaand aan een ziekenhuis opname benadrukt als een belangrijk onderdeel van een verbetering van de voedingstoestand en conditie. Carezzo ondersteunt deze ontwikkeling en draagt graag bij aan het verkrijgen van een optimale voedingstoestand en was daarom sponsor van het congres en presenteerde haar assortiment van eiwitverrijkt eten en drinken.

Onderzoek laat zien wat mogelijk is met voeding bij Prehabilitatie

Onder andere medisch specialisten ondersteunen de initiatieven voor prehabilitatie. De Vereniging voor Heelkunde en Fit4Surgey laten zien met wetenschappelijke studies en uitgewerkte protocollen hoe patiënten thuis kunnen voorbereiden op de ziekenhuisopname. In de uitwerking van de visie is er veel aandacht voor fysiotherapie en dieetadvies, zij het dat diëtisten meer uren in de basisverzekering behoeven om dit te kunnen realiseren.

In de combinatie van voeding en beweging ten behoeve van prehabilitatie ligt het accent binnen voeding op de eiwitinname die vaak verhoogd dient te worden in vergelijking met de gezonde volwassene. Helaas lukt dat vaak niet bij kwetsbaren, mensen met een gebrek aan eetlust en mensen met een ongezond eetpatroon.