BEWUST NADENKEN OVER VOEDING, DAAR DRAAIT HET OM!

(Interview Tiny Verhoeven, over het herstel na een openhartoperatie)

Wat was de aanleiding voor de aandacht voor voeding?
“In mei 2019 heb ik een openhartoperatie ondergaan. Ik had al eerdere behandelingen gehad en nu was het onontkoombaar. 15 jaar geleden was ik al gedotterd en 3 jaar geleden heb ik drie stents gehad. In die voorafgaande periode was er eigenlijk nooit over voeding gesproken. Ook voorafgaand aan de hartoperatie is dit niet ter sprake gekomen. Na de operatie kreeg ik een tip van een voetbalvriend om meer eiwit te eten en hij liet mij Carezzo producten zien. Ik ben oud gymdocent en al heel lang actief in voetbal en weet dus wel de betekenis van eiwit, maar was me toch niet bewust hoeveel spierkracht je kan verliezen.”

Hoe ging het herstel?
“Aanvankelijk ging het herstel heel voorspoedig. Ik ben op maandag geopereerd en ging zaterdag al naar huis, maar de donderdag daarop kreeg ik hartritmestoornissen. Door de medicatie (bètablokker) die opgevoerd werd kreeg ik als bijwerking grote vermoeidheid, ik kon nauwelijks de trap op. En door die vermoeidheid had ik ook veel minder eetlust. In totaal heb ik 2,5 maand de medicatie gehad en ook het gebrek aan eetlust.”

Hoe ging dat dan met eten?
“In het ziekenhuis zelf had ik geen smaak meer, maar dat is wel weer snel teruggekomen. Ik ben toen ook Carezzo producten gaan proberen. De cake, muffin en soep vind ik lekker. De krentenbol was ook lekker, maar het brood niet zo. De sinaasappeldrink was lekker en de appel/blauwe bes wat scherp, maar ook wel lekker. Ik probeerde elke dag minimaal twee porties te nemen en drie porties na een wandeling. Dat was niet te veel en ik kon het ook volhouden in de hele periode dat ik medicatie heb gehad. Als je de koelkast opent en je ziet een Carezzo cupje staan, denk je Oh Ja, niet vergeten’… Ik hoefde in mijn beleving mijn eetpatroon niet aan te passen, maar moest toch wel bewust nadenken dat het belangrijk is om voldoende eiwit binnen te krijgen.”

Hoe zat het met voedingsadvies van de professionals?
“In het ziekenhuis was er tijdens de nazorg een bijeenkomst waarin ook over voeding is gesproken. Daarna is het niet meer aan de orde gesteld door de cardioloog en fysiotherapeut. Ik ging twee keer per week naar revalidatie en nam dan een plakje cake mee. Ik weet dat het goed is voor de revalidatie maar in de fysiotherapie werd verder geen aandacht aan voeding besteed. Er werd wel hartslag en bloeddruk gemeten, maar geen spiermassa en spierkracht. Ik heb overigens geen groot gewichtsverlies geleden.”

Wanneer was je naar jouw gevoel klaar?
“Toen de medicatie op orde was en ik weer naar de sportschool ging kon ik ook weer meer eten en heb het normale eetpatroon weer opgepakt. Dat was begin augustus.”

Bewustwording, daar draait het om
“Door mijn vriend ben ik bewust gaan nadenken over voeding: extra eiwit om extra aan te sterken. De latente kennis was er wel, maar je moet er ook mee aan de slag. Iedereen wil zo snel mogelijk reactiveren na de operatie.”

Wat is je aanbeveling?
“Meer aandacht van de professionals voor, tijdens en na de behandeling voor meer eiwit. Het is nu nooit specifiek ter sprake gebracht. Naar mijn gevoel kon ik door extra eiwitten sneller herstellen. Maar dat is mijn waarheid.”