VOEDING VOOR PATIËNTEN IN CWZ BETER DOOR SAMENWERKING
Drie gepassioneerde professionals van het CWZ ziekenhuis in Nijmegen vertellen hoe patiënten voeding beter is geworden door zowel interne- als externe samenwerking.
De diëtisten Mirian Daemen, Minke Bello en Mark Brans van bureau Ondersteuning en Patiëntenservice geven een uitgebreide kijk in wat zij geleerd hebben van de interne- en externe samenwerking: “Wanneer je als ziekenhuis en leverancier open en gelijkwaardig in een ontwikkeling staat en bereid bent om echt naar elkaar te luisteren dan krijg je wat je graag wilt. Namelijk betere producten en in dit geval betere voeding voor patiënten.”
CWZ heeft een grote inbreng gehad in de ontwikkeling van de nieuwe Carezzo Pompoensoep. Smaak en consistentie zijn verbeterd en in een pilot goed gewaardeerd door de patiënten. Soep was in 2008 gesaneerd bij CWZ, maar dankzij Carezzo eiwitverrijkte soep is het nu na 10 jaar weer terug van weggeweest in het dagmenu.
In het interview lees je verder:
- Hoe CWZ zich onderscheidt en de ambitie qua patiënten voeding.
- De eisen aan nieuwe producten voor opname en het selectieproces.
- De rol van diëtetiek in de besluitvorming over het te voeren assortiment.
Even voorstellen van rechts naar links:
Mirian Daemen: 55 jaar, waarvan 18 jaar in dienst bij CWZ als diëtist
Mark Brans: 49 jaar, waarvan 27 jaar in dienst bij CWZ als medewerker bureau ondersteuning en patiëntenservice
Minke Bello: 52 jaar, waarvan 16 jaar in dienst bij CWZ als diëtist
Eten jullie in de thuissituatie zelf wel eens eiwit verrijkte producten?
Mirian en Mark: Nee, wel eiwitrijke dagelijkse voeding, maar niet specifiek eiwit verrijkte producten.
Minke: Ja, ook eiwit verrijkte producten vooral na het sporten.
Waarin onderscheidt CWZ zich qua voeding ten opzichte van andere ziekenhuizen?
Mirian, Mark en Minke: Na de sluiting van de grootkeuken in 2008 zijn we de pioniers geweest van room-service. Het grootste onderscheid is dat de patiënt op ieder moment van de dag kan eten wat die wil. Als een patiënt van Aziatische komaf in de ochtend een kommetje rijst wil dan kan dat in het CWZ. Een ander belangrijk onderscheid is het aanbod van eiwit verrijkte producten voor alle patiënten. CWZ werkt met een gesproken menu waarbij de room-service medewerker persoonlijk met de patiënt overlegt wat hij/zij wenst te eten. De room-service medewerker speelt een cruciale rol in deze werkwijze aangezien er geadviseerd en gestuurd moet worden.. Daarom worden de room-service medewerkers intern continu getraind door diëtetiek over het belang van voeding bij ziekte en herstel en extern getraind op het gebied van gastvrije zorg.
Wat is de ambitie van het CWZ qua patiënten voeding?
Minke: De ambitie van CWZ is om binnen afzienbare tijd de 60% score te halen op de Prestatie Indicator ondervoeding. We zitten de laatste jaren in een stijgende lijn, mede door de inzet van eiwitverrijkte producten zoals Carezzo.
Mirian: Onze patiënten belonen ons steevast met een dikke 8 als we de patiënt tevredenheid meten. Dat is voor ons de peilstok dat we het structureel goed doen.
Aan welke eisen moeten nieuwe producten voldoen om te worden opgenomen?
Minke en Mirian:10 gram eiwit per portie vinden wij een must. We zijn wat minder strak gaan kijken naar de energie per portie omdat we eiwitten belangrijker zijn gaan vinden. Per maaltijd streven we naar 20-30 gram eiwit en per tussendoormoment streven we naar minimaal 10 gram eiwit. Ook vinden we het belangrijk dat de eiwit intake gespreid kan worden over de dag.
In welke categorieën zoeken jullie nieuw assortiment?
Mirian: Vanwege het enorme aanbod in zuivel/zoete producten zien we graag meer hartige producten komen.
Minke: Ook in Lactose- en Glutenvrije producten evenals Natrium beperkte producten zien we de behoefte groeien.
Waarom hebben jullie besloten om eiwit verrijkte soep op te nemen?
Minke, Mirian: We zijn in 2008 gestopt met het verstrekken van soep omdat de gemiddelde soep nauwelijks bijdroeg aan de eiwitintake. Maar we zien en weten dat mensen die ziek zijn vaak juist behoefte hebben aan soep als tussendoor of bij de lunch. Het is eigenlijk een klassieker die we mede door de eiwit verrijking opnieuw hebben ontdekt. De 10 gram eiwit per portie soep zorgt er tevens voor dat de eiwit intake mooi over de dag gespreid kan worden. In die zin dragen ze ook bij aan onze doelstellingen op het gebied van voeding en de prestatie indicator.
Wat is de rol van diëtetiek in de besluitvorming over het te voeren assortiment?
Minke en Mirian: Diëtetiek heeft een bepalende rol in de uiteindelijke keuze, maar we werken intensief samen met de afdeling Patiëntenservice en de collega’s op de werkvloer. In de interne samenwerking vullen we elkaar aan en bestaat er geen hokjesgeest. Daardoor hebben we sneller een kwalitatief beter assortiment beschikbaar voor de patiënt.
Hoe werkt jullie selectieproces?
Minke en Mirian: Soms geven wij richting aan de selectie op basis van de gewenste voedingswaarden, maar ook andersom gebeurt het dat Mark voorselecteert op basis van het leveranciers aanbod, op specificaties en prijzen.
Mark: Ook de verkrijgbaarheid van het product bij de food service grossier is essentieel om een product überhaupt op te kunnen nemen.
Waarom vinden jullie een pilot belangrijk?
Minke en Mirian: We gaan zorgvuldig te werk proeven zelf intensief samen met collega’s en doen voor introductie een pilot met een nieuw product. Daarbij is het belangrijk dat de patiënt het product lekker vindt. Het gaat altijd om voedingswaarde in combinatie met smaak. Dit hebben we ook met de Carezzo soepen gedaan en die werden tijdens de pilot goed beoordeeld.
Mark: Tevens kom je er in de pilot achter of het product in grotere series kwalitatief overeind blijft en in praktische uitvoerbaarheid aan de verwachtingen voldoet.
Welke inbreng heeft CWZ gehad bij de ontwikkeling van de nieuwe Carezzo Pompoensoep?
Minke en Mirian: We zijn al direct vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling. Er is steeds goed naar ons geluisterd op het gebied van smaak en consistentie en door onze opmerkingen is het een beter product geworden. Het is zeg maar van 70% in het begin naar 100% gegroeid.
Mark: Voor CWZ is het ook handig dat we bij de foodservice grossier per fles vandaag kunnen bestellen voor morgen leveren.
Hoe zijn de eerste reacties van patiënten op de nieuwe Carezzo soepen?
Minke en Mirian: Eenmaal geproefd vinden de patiënten het heerlijk, maar ze moeten soms wennen aan de ‘gladde’, gehomogeniseerde ingrediënten waar we bewust voor hebben gekozen omdat we de soep aan een zo’n breed mogelijke doelgroep willen geven. Ze verwachten soms soep met stukjes, maar daar ligt een taak voor onze collega’s van room-service bij het aanbieden van de soep om de patiënten te informeren.
Wat hebben jullie geleerd van de interne en externe samenwerking tijdens de ontwikkeling van de Carezzo soepen?
Mark, Minke en Mirian: Wanneer je als ziekenhuis en leverancier open en gelijkwaardig in een ontwikkeling staat en bereid bent om echt naar elkaar te luisteren dan krijg je wat je graag wilt. Namelijk betere producten en in dit geval betere voeding voor patiënten.
