Vitalis naar 20 g. eiwit per maaltijd met eiwitverrijkt brood!

Vitalis naar 20 g. eiwit per maaltijd met eiwitverrijkt brood!

Een adequate eiwitinname vindt Vitalis erg belangrijk voor haar revalidanten. Om de spieropbouw en herstel zo goed mogelijk te ondersteunen, wordt al een variatie aan eiwitrijke producten aangeboden.

Echter, toch bleek het lastig om de gewenste eiwit intake van 20 g. per maaltijd te behalen.

Daarom schreven Ellen en Sharona, diëtisten van Vitalis, een plan om in een pilot het effect van eiwitverrijking in de basismaaltijden te onderzoeken.

Na goede afstemming met het management, inkoop en de voedingsassistente, werd gedurende een week een pilot met het Carezzo eiwitverrijkte brood en rozijnenbollen uitgevoerd.

De resultaten mogen er zijn! Cliënten kregen méér dan twee keer zoveel eiwit binnen en aten net zoveel van het eiwitverrijkte brood als van het reguliere brood.

Opzet

Ter voorbereiding op de pilot stelden Ellen en Sharona een plan op waarin zij uitwerkten waarom eiwitverrijking belangrijk was, hoe dit er budgettair uit zou zien en welke rol elke betrokkene had.

Ook werden uitkomstmaten en doelen voor de pilot gesteld en het evaluatieformulier voor cliënten opgesteld.

Volgende uitkomstmaten werden getoetst bij 0 meting (regulier brood) en 1 meting (Carezzo brood):

  • Eiwitintake
  • Waardering smaak
  • Waardering uiterlijk

Bij een stijging van eiwitinname en een voldoende score op smaak en uiterlijk, zou de revalidatie van Vitalis overgaan op het Carezzo broodassortiment tijdens de broodmaaltijden.

Resultaten

Consumptie:

21% van de cliënten at méér van het verrijkte brood dan van het reguliere brood
57% van de cliënten at evenveel van het verrijkte brood als van het reguliere brood
21% van de cliënten at minder van het verrijkte brood dan van het reguliere brood

Dit betekent dat 78% van de cliënten tijdens de Carezzo broodmaaltijd meer dan de dubbele hoeveelheid eiwit binnenkreeg dan voorheen met de reguliere broodmaaltijd!

Ook werd het brood als voldoende op smaak en uiterlijk beoordeeld.

De pilot was dus een succes! Vitalis gebruikt daarom nu ook het Carezzo brood standaard tijdens de broodmaaltijden en draagt zo bij aan een hogere eiwitinname en beter herstel!

Enthousiast geworden van dit verhaal? Wil jij ook graag in jouw organisatie gaan voor een betere eiwitinname? Neem dan contact met ons op.