Ondervoeding gericht op de geestelijke gezondheidszorg

Ondervoeding gericht op de geestelijke gezondheidszorg

Pro Persona richt zich op het werken volgens de Positieve Gezondheid. Een van de pijlers van Positieve Gezondheid is voeding. In dit kader mocht Carezzo deel uitmaken van de Teamdag van verpleegkundigen.

In samenspraak met diëtist Harriët Havers werd de scholing ondervoeding voor Pro Persona ontwikkeld en gericht op de geestelijke gezondheidszorg. Hierbij werd de nadruk gelegd op het vroegtijdig herkennen van ondervoeding en de invloed welke ondervoeding heeft op het fysiek en psychisch welzijn van de cliënt en op het behandeltraject.

Nadat de problematiek rondom ondervoeding duidelijk werd, kwam natuurlijk de grote vraag: hoe lossen we dit op?

In de scholing werd daarom ingegaan op het belang van onder andere voldoende eiwit bij ondervoeding en het Stepped Care Model:

  • STAP 1: Volwaardig eten
  • STAP 2: Eiwitrijk eten door toevoeging van eiwitrijke tussendoortjes zoals zuivel/noten
  • STAP 3: Eiwitverrijkt eten door toevoeging van eiwitverrijkte producten zoals Carezzo
  • STAP 4: Indien nodig toevoeging van medische voeding wanneer ook een tekort aan energie en vitaminen/mineralen bestaat

Een van de aspecten welke uit de teamdag naar voren kwam was de behoefte aan meer samenwerking tussen de verschillende disciplines. Dit sluit perfect aan bij de oplossing van ondervoeding. De samenwerking van onder andere de verpleegkundige, diëtist, fysiotherapeut en keuken is essentieel. In de scholing werd dan ook de rol van de verpleegkundige in signalering, screening en oplossen van ondervoeding benadrukt.

De scholing sloten we af met een proefsessie van verschillende producten. De reacties?

‘Je proeft helemaal niet dat er extra eiwit in dit brood zit’

‘Gewoon een rozijnenbol’

‘Lekker fris die sappen en makkelijk in te schenken’.

‘Dit kan gewoon in plaats van het normale eten gegeten worden en meegaan in de dagelijkse structuur’

Wij zijn blij dat we hebben mogen bijdragen aan de start van een mooi traject waarbij screening op ondervoeding en de oplossing hiervan weer goed op de kaart komt!

Wil je meer weten over de problematiek rondom ondervoeding en/of hoe scholing kan bijdragen in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact met ons op