MAASSTAD ZIEKENHUIS INNOVATIEF MET CAREZZO FRUITDRINKS
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wil alle patiënten zo goed mogelijk te eten geven. Dus toen diëtist Yvonne Verweij van een voedingsmedewerker de vraag kreeg of de Carezzo Fruitdrinks voor een patiënt kon worden ingedikt, zocht ze dat meteen uit.
“Je wilt gewoon niet dat patiënten uit de boot vallen. Daarom vinden we de Carezzo Fruitdrinks ook een uitkomst. Zeker voor patiënten met slikproblemen omdat het zo’n mooie afwisseling is ten opzichte van het forse aanbod producten op basis van zuivel,” vertelt Yvonne. “Daar komt nog bij dat we de eiwitbehoefte hebben verhoogd van 1,2 g naar 1,5 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht en de patiënten steeds korter in het ziekenhuis verblijven.”
Yvonne schakelde de hulp van haar collega Rosemarie Hagesteijn, die als logopedist werkzaam is in het Maasstad Ziekenhuis. Ze besloten samen enkele verdikkingsmiddelen te testen. “We zijn begonnen met een verdikking op basis van Maltodextrine met xantaangom. Waarschijnlijk door de vrij hoge concentratie van eiwitten in Carezzo Fruitdrinks behaalden we met de reguliere verdikkingsmiddelen niet het gewenste resultaat. Daar kwamen we niet verder mee dan de dikte van karnemelk, maar voor sommige patiënten nog niet dik genoeg,” legt Yvonne uit.
Rosemarie bedacht toen een andere optie: “Het oplossen van slikproblemen is onderdeel van mijn vak. Doordat mijn patiënten in leeftijd variëren van 0-100 jaar kwam ik op het idee om Johannesbroodpitmeel uit te proberen. Dit is een veilig product met een lange historie dat we vaak succesvol inzetten bij reflux. Dit speelt vaak bij baby’s en is het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm of mond.”
Johannesbroodpitmeel bleek ook te werken bij de Carezzo Fruitdrinks. “We zagen dat de sappen daar goed en snel mee te verdikken zijn tot de dikte van vla, zonder smaak- of geurafwijking. De smaak blijft dus hetzelfde, alleen de consistentie verandert.,” legt Rosemarie uit. “We hebben meteen een werkinstructie gemaakt voor de voedingsmedewerkers, zodat ze de Carezzo Fruitdrinks tot twee niveaus kunnen verdikken: karnemelkdikte en vladikte. Ook in de klinische lessen die we maandelijks aan de voedingsmedewerkers geven, schenken we aandacht aan hoe we de Carezzo Fruitdrinks en andere dranken moeten verdikken.”
De nieuwe manier van verdikken lijkt ook bij de medewerkers goed te bevallen. “We hebben deze werkwijze recent ingevoerd en tot nu toe geen vragen/opmerkingen van onze voedingsmedewerkers gekregen over verdikking van de fruitsappen. Ook geen klachten van patiënten. We gaan dit later nog wel evalueren,” zegt Rosemarie.
De gezamenlijke aanpak bij deze vraag is voor de medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis geen uitzondering. “Het Maasstad Ziekenhuis heeft als visie dat je continu samen bekijkt hoe je de zorg zo goed mogelijk kan organiseren. Daar is deze casus een mooi voorbeeld van,” vertellen ze samen. “Bovendien is één van onze ambities dat innovatie centraal staat.”
De innovatieve ambitie is dus wat Yvonne en Rosemarie betreft in het klein terug te zien in dit soort samenwerkingen, maar op grote schaal in het nieuwe voedingsconcept van het Maasstad Ziekenhuis. “We hebben nog niet zo lang geleden samen met partner Sodexo de “Maasstadjes” geïntroduceerd, waarbij patiënten 5 keer per dag met een zogenaamd Maasstadje worden verrast. De Maasstadjes zijn tussendoortjes die eiwit verrijkt zijn en verleidelijk worden gepresenteerd. Hier maken de Carezzo producten ook onderdeel van uit,” besluit Yvonne.
