
Mede vanwege het klimaat is er een snelgroeiende aandacht voor de overgang naar meer plantaardige voeding. Het gebruik van 100% plantaardige producten wordt steeds normaler en het aanbod groter. Met name het gebruik van plantaardige eiwitbronnen groeit en wordt toegejuicht.
Daarmee gaat het verschil in kwaliteit van plantaardig eiwit in vergelijking met dierlijk eiwit een grotere rol spelen. Professionals adviseren geen 100% plantaardig dieet voor ouderen. Waarom is dat, en wat doet Carezzo hiermee?
Plantaardige eiwitten en aminozuren
De recente publicatie van Domic et al. (2022), in samenwerking met Wageningen Universiteit en de Universiteit van Maastricht, onderzoekt de vraag of een 100% plantaardig dieet geschikt is voor ouderen en wordt er een perspectief geschetst op de potentiële impact van dit dieet op spiermassa en spiersterkte.
Om dit te bepalen wordt onder andere een vergelijking gemaakt van de eiwitkwaliteit (DIAAS) van verschillende bronnen. Volgens de DIAAS zijn dierlijke eiwitbronnen van een hogere kwaliteit dan plantaardige eiwitbronnen, vanwege het volwaardige essentieel aminozuurprofiel en de goede verteerbaarheid door het lichaam. Om voldoende eiwit en alle essentiële aminozuren binnen te krijgen ligt het advies voor eiwitinname door veganisten en vegetariërs daarom hoger dan dat van vleeseters. Het advies voor eiwitinname voor veganisten ligt 30% hoger, voor vegetariërs is dit 20% hoger dan dat van vleeseters.
Professionals en onderzoekers komen tot de conclusie dat het vergroten van de porties, dus meer eten, geen haalbare kaart is voor ouderen. Daarom lopen ouderen bij een 100% plantaardig dieet een risico op onvoldoende eiwit inname. Een te lage eiwit inname, met name bij ouderen, leidt tot een hoger risico op ongevallen, ziekte, complicaties en verslechtert herstel.
Hoe werkt Carezzo met deze vraag?
Door het slim combineren van de eiwitbronnen is het mogelijk om tot een compleet aminozuurprofiel komen. Bij Carezzo is juist dát het uitgangspunt; een compleet essentieel aminozuur profiel bieden. Dat kan makkelijker te bereiken zijn met dierlijk eiwit.
Bij plantaardige eiwitten is het een uitdaging om tot een volwaardig essentieel aminozuurprofiel te komen. Wanneer bijvoorbeeld één essentieel aminozuur ontbreekt, kunnen de andere oxideren en zal er helemaal geen spieropbouw plaatsvinden. Daarnaast hebben plantaardige eiwitten een grotere impact op de smaak van het product. Een lekker product maken op basis van plantaardige eiwitten is dan ook een grote uitdaging.
Bij Carezzo vinden wij het belangrijk dat alle producten lekker zijn én een compleet aminozuur profiel hebben om de spieropbouw te stimuleren. Daarnaast moeten ook de porties nog klein blijven om mensen met een verminderde eetlust toch de gewenste eiwitinname te kunnen bieden.
Carezzo ziet en onderschrijft de trend van ‘better for the environment = better for your health’ en blijft hard werken aan het ontwikkelen van lekkere producten, hoog in kwaliteit en passend binnen plantaardige voeding.
