Een pleidooi voor Patiëntenvoeding

Een pleidooi voor Patiëntenvoeding

Er waait al langere tijd een andere wind. De rol van voeding in de zorg wordt steeds belangrijker. Food as Medicine is een begrip wat nu ook opgepakt wordt door medisch specialisten. Zij zien voeding als een onderdeel van de behandeling. Dat is terecht, hoewel we nog maar aan het begin staan om te begrijpen hoe dat dan in feite werkt.

We hebben al een groeiend inzicht in de functionaliteit van voedingsstoffen. In grote mate is het effect van een hogere eiwitinname of de voedingstoestand binnen de wetenschap getest. Er zullen nog vele studies volgen die ons inzicht verder zullen opbouwen.

Patiëntenvoeding is een onderdeel van de medische behandeling wat nog verder verbeterd kan worden. We zullen dan ook steeds verschillende patiëntengroepen zien met een andere voedingsbehoefte dan niet- patiënten. Hoe meer inzicht in die voedingsbehoeften per doelgroep ontstaat, hoe beter we producten kunnen aanpassen en hoe succesvoller ze kunnen zijn. Dit is toekomstmuziek, maar niet zo heel ver weg. Wellicht zijn er in de komende 10 jaar al doorbraken op het gebied van kennis en productontwikkeling.

Hiermee onderscheidt patiëntenvoeding zich fundamenteel van eten voor medewerkers en bezoekers. Het is van belang dat alle groepen gezonde voeding krijgen, maar bij patiëntenvoeding zijn er andere en specifiekere eisen.

Voor de voedingsdienst in het ziekenhuis is dat lastig. De doelgroep patiënten is kleiner dan de andere twee doelgroepen. Patiëntenvoeding wordt dan makkelijk beschouwd als een afwijking van het gewone. En als de afwijking dan ook nog duurder is, past het niet in het verdienmodel, waarbij de voedingsdagprijs voor het geheel het uitgangspunt is.

De patiënt is gebaat aan een ander verdienmodel. Patiëntenvoeding zou een onderdeel van het voedingsbudget voor medische behandeling moeten zijn. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in de fase voor de opname en ook in de herstelfase na opname.

Op die manier kan de patiënt centraal staan, gedurende de gehele behandeling, zowel thuis als in het ziekenhuis. We kunnen dan ook voeding en medicatie integraal gaan benaderen, en daar is nog een heel gebied van kennis te ontwikkelen.

Dit is een pleidooi om Patiëntenvoeding de ruimte te geven om zich sneller te kunnen ontwikkelen. Dat kan als we de barrières in de financiering van de zorg gaan aanpakken. De start is om dit inzichtelijk te maken, door Patiëntenvoeding als een aparte onderdeel te behandelen, met een eigen budget. En natuurlijk diëtisten de ruimte te geven om in samenwerking met de medisch specialisten de rol van voeding in de behandeling verder te ontwikkelen.

Een uitdaging om te versnellen in de toepassing, zodat we veel sneller de voordelen in kwaliteit en kostenreductie in de zorg kunnen realiseren.

Ben je geïnspireerd van dit pleidooi en wil je in gesprek gaan over hoe dit binnen jouw organisatie aan te pakken, neem dan contact met ons op via onderstaande button

Neem contact met ons op