Een interactieve scholingsmiddag binnen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix

Een interactieve scholingsmiddag binnen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix

Binnen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), wordt continu gewerkt aan de optimalisatie van het voedingsaanbod en zijn zorgassistenten erg betrokken bij dit proces.

Carezzo verzorgde in samenwerking met de afdeling Diëtetiek een scholing voor de zorgassistenten over ondervoeding en de essentiële rol van de zorgassistent hierin.

Aanleiding

Naar aanleiding van de score op de Prestatie Indicator in de afgelopen jaren op landelijk niveau, heeft SKB het doel gesteld te werken aan een verdere verbetering van eiwitinname voor haar patiënten.

De aftrap hiervoor vindt plaats op de Geriatrische Trauma Unit (GTU) omdat landelijk gezien hier over het algemeen binnen deze doelgroep de eiwitinname het laagst is. Lotte van Eerden (stagiaire diëtetiek) voerde een 0-meting uit om te inventariseren hoe de eiwitinname van patiënten op de GTU was. Resultaten lieten zien dat dit aan de lage kant was, terwijl patiënten op de GTU vaak een verhoogde eiwitbehoefte hebben.

Daarop werd het plan ontwikkeld om tijdens de broodmaaltijden regulier brood te vervangen met eiwitverrijkt brood en rozijnenbollen. Hierbij is de zorgassistent, welke de maaltijden aanbiedt, natuurlijk onmisbaar.

Een interactieve scholingsmiddag voor optimaal resultaat

De middag begon met een inleiding van Lotte over de huidige situatie op de GTU, hier werd duidelijk dat er ruimte voor verbetering was op het gebied van eiwitinname. Daarna mochten de zorgassistenten zelf hun kennis toetsen over ondervoeding met een quiz. Een aantal zorgassistenten gaven aan:

‘Ik wist niet dat je zó veel spiermassa verloor tijdens 1,5 week bedrust!’

en

En dat het zo veel kost in zorgkosten!’

Na de quiz volgde de scholing t.a.v. ondervoeding, eiwit en de rol van de zorgassistent. Al tijdens de scholing kwam de uitwisseling van ideeën, inspiratie en het identificeren van knelpunten op gang.

Tot slot werd, onder het genot van een eiwitverrijkt fruitdrankje en heerlijke eiwitverrijkte rozijnenbollen en sandwiches, geïnventariseerd met welke praktische punten aan de slag kon worden gegaan en welke acties daarvoor nodig waren.

Het resultaat?

De vraag is natuurlijk, wat leverde de scholing op? Naast dat de zorgassistenten goed gevoed naar huis gingen, vond er een mooie kick-off van de interventieweken met eiwitverrijkt brood plaats, kreeg het enthousiasme van de zorgassistenten een boost, werd kennis opgefrist en zijn er praktische punten geïnventariseerd om direct mee aan de slag te gaan.

Een aantal reacties van de zorgassistenten:

‘Fijn om weer even een opfrisser te hebben.’

‘Lekker brood, heerlijk als broodje gezond!’

Toekomstplannen

SKB pakt door met het aanbieden van voldoende eiwit. Wanneer de interventie van de inzet van eiwitverrijkt brood op de GTU tot een succes leidt, wordt deze mogelijk uitgerold naar de andere afdelingen.

Samenwerken om ondervoeding binnen jouw organisatie aan te pakken? Neem contact met ons op via onderstaande button