ALBERT SCHWEITZER ZIEKENHUIS TEST CAREZZO MOUSSES OP DECUBITUS DAG

ALBERT SCHWEITZER ZIEKENHUIS TEST CAREZZO MOUSSES OP DECUBITUS DAG

“Eiwitrijke voeding draagt bij aan het voorkomen van decubitus (doorligwonden).”

En dus kregen de patiënten op de verpleegafdelingen van Albert Schweitzer Ziekenhuis op 18 november, de internationale Stop Decubitus Dag, een toetje bomvol eiwitten.
Bij doorligwonden is er een verhoogde behoefte aan eiwit. Een range van eiwitverrijkte Carezzo producten wordt al ingezet binnen het ASZ om, onder andere, bij doorligwonden een voldoende eiwit inname te realiseren. Inmiddels zijn de Carezzo Mousses ook als extra verstrekking verkrijgbaar binnen het ASZ.
‘De Carezzo mousse is enthousiast ontvangen, de een vind het lekkerder dan de ander, maar dat blijft toch zo. Al met al zijn we er heel tevreden over ”.

Stop Decubitus Dag is een initiatief van The European Pressure Ulcer Advisory Panel om aandacht te vragen voor (het voorkomen van) doorligwonden. Ook het ASZ doet mee. Niet slechts één dag, maar een hele week. Naast de inzet van eiwitverrijkte mousses, werd ook op andere manieren aandacht gevraagd voor decubitus. Zo werd er een informatieve animatie over decubitus gedeeld, hingen er posters op de afdelingen en ontvingen patiënten een placemat over het belang van bewegen.

In het kader van de Stop Decubitus Dag deelde de Verpleegkundige vereniging Wound Care Society (WCS) een prijs uit voor de beste actie welke gedaan werd rondom dit thema. Voor de mooie initiatieven binnen het ASZ, hebben zij deze prijs in ontvangst mogen nemen. Wij feliciteren hen van harte! Decubitus is vaak een onbekend en onderschat probleem. Decubitus komt binnen ongeveer 2.5% van de ziekenhuizen en WLZ instellingen voor en is een erg pijnlijke aandoening. De ontwikkeling van decubitus hangt sterk samen met ondervoeding. Onderzoek laat zien dat ondervoeding onder meer een belangrijke indicator voor ontwikkeling van decubitus is.

Bij een doorligwond kan de behoefte aan eiwit oplopen tot ruim 200% van de eiwitbehoefte van een gezond persoon. Het innemen van deze hoge hoeveelheden eiwit kan een uitdaging zijn. Zoveel meer eten lukt vaak niet. Door gewone producten te vervangen door eiwitverrijkte producten en dat te spreiden over de dag, wordt het voor de patiënt gemakkelijker om voldoende eiwit binnen te krijgen. Dat is wetenschappelijk onderbouwd en in de praktijk bewezen. Vandaar dat ziekenhuizen kiezen voor het assortiment van Carezzo eiwitverrijkte basisvoedingsmiddelen, welke passen in het dagelijkse voedingspatroon.

Patiënten met een hele hoge eiwitbehoefte kunnen dan toch normaal blijven eten.

Wil je meer weten over de inzet van Carezzo eiwitverrijkte producten bij doorligwonden? Klik deze link