
In de week van 7 tot en met 11 november vond de week tegen ondervoeding plaats, geïnitieerd door het Kenniscentrum Ondervoeding. Nederland sloot hierin aan bij de Europese Malnutrition Awareness Week. Tijdens deze week werd er door allerlei professionals en organisaties aandacht gevraagd voor ondervoeding door bijvoorbeeld e-learnings beschikbaar te stellen en masterclasses te organiseren.
Ook werden binnen verschillende organisaties de nieuwe hartige hapjes ingezet om op een leuke en lekkere manier extra aandacht te vragen voor voeding en eiwitrijk eten.
Rijnstate:
Rijnstate greep de week tegen ondervoeding aan om 2 vliegen in één klap te slaan:
- Door het uitdelen van de eiwit verrijkte hapjes extra aandacht voor ondervoeding vragen
- Testen welke hapjes het meest geschikt zijn voor de patiënten binnen Rijnstate
Op de donderdag van deze week tegen ondervoeding werden daarom in de centrale hal de Mini Vegetarische Quiches en Mini Kip Kebab broodjes uitgedeeld aan patiënten. Hierbij werd aan hen gevraagd wat ervan gevonden werd en of men een voorkeur had.
Het resultaat? Beide hapjes waren een succes! Patiënten van klein tot groot reageerden positief. Daarnaast vielen de hapjes ook bij de medewerkers in de smaak.
Bravis:
Tijdens de week van tegen ondervoeding trakteerde Bravis haar patiënten elke dag op een eiwitrijk hapje om op die manier aandacht te vragen voor ondervoeding en de patiënten extra te verwennen. Hieronder vielen ook de Mini Vegetarische Quiche, Mini Worstenbroodjes en Mini Kip Kebab broodjes. Vanuit Bravis kregen we de volgende reacties:
‘Vanuit de week van de ondervoeding kunnen wij melden dat de hartige hapjes goed werden gewaardeerd met name het worstenbroodje en het kebab broodje.’
‘Wij zijn erg tevreden over de smaak en samenstelling van de hapjes.’

Zuyderland
Het Zuyderland pakte goed uit voor haar twee locaties in Sittard en Heerlen en trakteerde haar patiënten op lekkere eiwitrijke hapjes tijdens de week tegen ondervoeding. Omdat worstenbroodjes in Limburg een geliefd product is, kozen zij ervoor hun patiënten op de eiwitverrijkte variant te trakteren.
Patiënten en voedingsassistenten reageerden enthousiast. Het worstenbroodje was ‘weer eens wat anders’ en een ‘leuk tussendoortje’.
Ook de smaak vond men erg goed en ‘zoals een normaal worstenbroodje’.
Elyseklinieken
Ook binnen Dialysekliniek Elyse locatie Amstelveen werd in het kader van de week tegen ondervoeding extra uitgepakt. Omdat de hartige hapjes zo laag in zout zijn, hoog in eiwit en toch lekker hartig en warm, vormen de hapjes de perfecte traktatie voor nierdialyse patiënten. Diëtist Melanie deelde de hapjes uit en lichtte ze toe:
‘Ik vertelde dat ze laag in zout waren en hoog in eiwit, waardoor ze goed voor hen waren. Je merkte dat mensen niet zo goed wisten wat ze moesten verwachten omdat het nieuw was, maar iedereen vond het erg lekker en alles werd met smaak opgegeten.’
Zowel patiënt als collega’s van Melanie waren enthousiast zo waren reacties onder meer:
‘Heel erg lekker’
En
‘Dit zou ik wel vaker willen’
Daarnaast werd de hartige smaak erg gewaardeerd, zo gaf een patiënt aan:
'Fijn dat er eens iets hartigs is in plaats van iets zoets’
Ook geïnteresseerd in de hartige hapjes voor jouw organisatie? Stuur ons dan een mail via onderstaande button.