5 feiten over herstel na een virusinfectie
Patiënten die een virusinfectie hebben gehad, zijn vaak verzwakt. Ze zijn afgevallen en ook hun spierkracht is in korte tijd achteruitgegaan. Na een virusinfectie, zoals het coronavirus, is er nog een lange weg te gaan, voordat een patiënt helemaal hersteld is. Hoe kun je zorgen voor een optimaal herstel? Wij zetten de feiten op een rij!
- Voorraden aanvullen is nodig
Omdat het lichaam tijdens het ziekteproces veel minder voedingsstoffen binnenkreeg dan normaal, moeten de voorraden op een efficiënte manier worden aangevuld. Het is belangrijk om te achterhalen of de voedingsstatus optimaal is. Vaak is dit niet het geval en is er sprake van ondervoeding. Eiwitten dragen bij aan de groei van spiermassa en daarmee aan het herstel. Maar vaak hebben patiënten geen eetlust en zijn zij moe. Een hele opgave dus om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Toch willen patiënten zo snel mogelijk weer gewoon eten. Carezzo producten kunnen helpen om de basisvoeding te verrijken.
- Patiënten verliezen veel spiermassa
Wanneer patiënten langere tijd minder voedingsstoffen binnenkrijgen dan ze nodig hebben, gaat het lichaam reservevoorraden aanspreken. Vooral de spieren hebben hieronder te lijden, want die worden snel afgebroken. In korte tijd veel spierweefsel verliezen heeft behoorlijke invloed op de kwaliteit van leven. Patiënten ervaren belemmeringen in de dagelijkse activiteiten. Zij kunnen niet goed bewegen en vallen eerder. Het is dus zaak om te zorgen dat de patiënt weer spierweefsel aanmaakt.
- Beweging en voldoende eiwitten zijn een sterke combinatie
Bewegen is ook erg belangrijk bij herstel. Door de spieren te trainen worden patiënten weer sterker. Bij ernstig verzwakte patiënten moet de conditie helemaal opnieuw worden opgebouwd. Daardoor zit echt trainen er nog niet in. Maar ook andere vormen van beweging zijn goed, zoals zelf opstaan en zelf douchen. Ook dit daagt de spieren uit en hierdoor worden ze langzaam sterker. Na inspanning is herstel van de spieren door rust en voldoende eiwitten belangrijk. - Eten en drinken leveren vaak problemen op
Soms verliezen patiënten smaak en geur met een verandering in eetlust als gevolg. Ook slikproblemen komen regelmatig voor. Patiënten moeten dan opnieuw leren slikken. Goede begeleiding van zorgprofessionals, zoals de diëtist, de fysiotherapeut en de logopedist is noodzakelijk. - Ook psychische klachten komen veel voor
Patiënten die herstellen voelen zich verzwakt. Dit heeft niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke gevolgen. Na een ziekenhuisopname komen klachten als somberheid en neerslachtigheid veel vaker voor. En dit heeft weer invloed op de lichamelijke conditie. Het is daarom belangrijk ook oog te hebben voor psychische klachten en deze bespreekbaar te maken.
