VOEDING IS ESSENTIËLE VERPLEEGKUNDIGE HULP

Tijdig signaleren van ondervoeding en het kunnen inzetten van een behandeling is onderdeel van de verpleegkundige zorg. Maar in verpleegkundige opleiding is er maar beperkte aandacht voor ondervoedingsonderwijs. De Stuurgroep Ondervoeding heeft een Expertraad Onderwijs samengesteld om dit aan te pakken.

Projectleider van de Expertraad is Dr Canan Ziylan, voedingswetenschapper en docent hbo-v aan de Hoge School Rotterdam. Zij is een groot voorvechter om ondervoeding in de opleiding verpleegkunde op de kaart te zetten. Eind 2019 verwacht zij de eerste lesmodules gereed te hebben.

Als promovendus aan de Wageningen Universiteit heeft zij een onderzoek gedaan naar eiwitinname bij ouderen met eiwitrijke maaltijden en Carezzo eiwitverrijkt brood. De inzichten uit deze studies heeft Carezzo gestimuleerd nieuwe kleine maaltijden met 30 gram eiwit te ontwikkelen.

Canan spreker op de Nursing Experience over de aanpak van ondervoeding. De Nursing Experience is een bijeenkomst op 6 en 7 december waar 4.000 verpleegkundigen verwacht worden. Carezzo zal voor het eerst deelnemen en hoopt verpleegkundigen te inspireren in hun essentiële rol in de aanpak van ondervoeding.