Ondervoeding | Bestel de lekkerste eiwitrijke producten

Ondervoeding | Bestel de lekkerste eiwitrijke producten

ONDERVOEDING BIJ OUDEREN

Ondervoeding bij ouderen is een veel voorkomend probleem. Bijna de helft van de ouderen in ziekenhuizen is ondervoed. Ondervoeding bij ouderen is niet zo makkelijk te herkennen. Daarom is er een gevalideerde vragenlijst ontwikkeld die ingaat op de belangrijkste symptomen: ongewenst afvallen en gebrek aan eetlust.

Ondervoeding kunt u herkennen aan ongewenst gewichtsverlies. Bij gewichtsverlies van 10% in 6 maanden of 5% in drie maanden kan er al sprake zijn van ondervoeding. Voorts is het ook van belang of er een gebrek is aan eetlust waardoor je minder eet. Tenslotte is het gebruik van medische drinkvoeding ook een indicatie.

Voor heel veel mensen is afvallen een wens waar zij al lang mee bezig zijn. Als u dan eens een paar kilo kwijt raakt wordt dat in eerste instantie ook als positief gezien. Helaas zijn die kilo’s die u ongewenst afvalt geen vet, maar waardevolle spiermassa. Minder spiermassa en spierkracht gaan ten koste van mobiliteit en uw algehele voedingstoestand.

Zelfs bij overgewicht kan er toch sprake zijn van ondervoeding bij ouderen. Bij een voedingspatroon dat niet in balans is kunt u essentiële voedingsstoffen tekort komen. Hoewel minder kilo’s gewenst zijn, kan bij onbedoeld afvallen dit tekort toenemen, met een risico op ondervoeding.

ONDERVOEDING BIJ OUDEREN: ONDERSCHATTE OORZAKEN MET AANZIENLIJKE GEVOLGEN.

De oorzaken van ondervoeding bij ouderen zijn vaak heel divers. Ondervoeding bij ouderen ontstaat thuis, niet alleen bij acute ziekte, maar ook bij gebrek aan eetlust, zoals we regelmatig zien bij kwetsbare ouderen. Vaak denken we dat minder bewegen en minder eten hoort bij ouder worden. De energiebehoefte is dan lager dan de behoefte aan essentiële voedingsstoffen, zoals eiwit.

De oorzaak van ondervoeding bij ouderen is een tekort in energie en eiwitten in de voeding. Vaak wordt het eerst gekeken naar het energie tekort. Het advies is dan het dagmenu te optimaliseren met meer tussendoortjes. Maar het lukt lang niet altijd om zoveel meer te eten dat ook het eiwittekort wordt opgeheven. Met meer eten alleen lukt het niet om ondervoeding bij ouderen te voorkomen.

Met een slechte voedingstoestand is er een grote kans op complicaties bij ziekte of medische behandeling. In het ziekenhuis is er vaak een langere ligduur dan gewoonlijk, zowel voorafgaand aan de behandeling als erna. Er is ook een hoger risico op trager herstel en voortijdig overlijden. De gevolgen van ondervoeding bij ouderen zijn niet alleen een zware belasting voor de patiënt. Ook de kosten van de zorg zijn aanzienlijk en stijgen extra door de vergrijzing.

ONDERVOEDING BIJ OUDEREN VOORKOMEN

Ouderen hebben meer eiwit in de voeding nodig dan jong volwassenen. Eiwit is de bouwstof voor spieren en elke dag hebt u eiwit nodig in de voeding voor de balans tussen spierafbraak en spieropbouw. Bij ondervoeding is de behoefte aan eiwit 1,5 tot 2 keer hoger dan normaal. Zoveel meer eten lukt doorgaans niet.

Ondervoeding bij ouderen voorkomen vraagt om meer eiwit in het gewone dagmenu. Door gewoon eten te vervangen door gewoon eten met meer eiwit erin, lukt het wel om de eiwit doelstelling te halen. En dat werkt het beste door alle eetmomenten op de dag te gebruiken.

Carezzo heeft een assortiment van gewoon eten met meer eiwit erin. Eiwitverrijkt brood met twee keer zoveel eiwit als gewoon brood. Eiwitverrijkt fruitsap en eiwitverrijkte zuivel met 10 gram eiwit per bekertje. Zo kunt u gemakkelijk meer eiwit eten in de broodmaaltijden en daar is veel winst te halen. Voor bij de koffie of thee hebben we eiwitverrijkte appelkoek en cake, met drie keer zoveel eiwit als normaal. Ter afwisseling hebben we ook eiwitverrijkte soep voor de hartige trek.

Met Carezzo eiwitverrijkt eten en drinken kunt u 1,5 keer meer eiwit consumeren in de broodmaaltijden en tussendoor, zonder meer te eten. U kunt kiezen wat u lekker vindt en krijgen wat u nodig hebt. Met Carezzo in het dagmenu kunt u ondervoeding bij ouderen voorkomen.