Wat is ondervoeding?
Bij Carezzo krijgen wij regelmatig vragen over ondervoeding. Wanneer spreek je van ondervoeding? Wat veroorzaakt het? Wat zijn de gevolgen en belangrijker: wat kun je eraan doen? Herkent u uzelf in deze vragen? Onze diëtist Shivah Tavakolly beantwoordt 7 vragen over dit onderwerp.
1. Wat is ondervoeding? Ondervoeding betekent eigenlijk dat het lichaam onvoldoende voedingsstoffen aangereikt krijgt om goed te functioneren. Hierdoor ontstaan op termijn nadelige effecten zoals vermindering van kracht, energie, verhoging van complicaties rondom ziekte en vertraagd herstel. Hiervoor zijn verschillende oorzaken, zoals:
Niet lekker voelen of ziek zijn. Daardoor kan een gebrek aan eetlust ontstaan en/of kunt u moeite met slikken en kauwen hebben. Als gevolg hiervan krijgt u minder voedingsstoffen binnen.Méér voedingsstoffen nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld bij een ziekte als COPD voorkomen of bij herstel na een medische ingreep. Verminderde opname van voeding in het maagdarmkanaal.
Natuurlijk kan ondervoeding ook door een combinatie van deze drie oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer u zich na een ingreep niet lekker voelt, waardoor u minder eet, maar eigenlijk meer voedingsstoffen nodig heeft om te herstellen.
2. Wat zijn gevolgen van ondervoeding? De lichaamssamenstelling verandert door ondervoeding. En dat zorgt voor klachten, zoals vermoeidheid, verlies van kracht of conditie, duizeligheid en het vaak koud hebben. Ook kan ondervoeding effect hebben op het mentale functioneren en klachten veroorzaken, zoals verminderde concentratie en/of verwardheid. Wanneer u een ingreep in het ziekenhuis moet ondergaan, of heeft gehad, kan ondervoeding de kans op complicaties en een vertraagd herstel verhogen. Ook op het dagelijks leven thuis kan ondervoeding invloed hebben. Dit uit zich bijvoorbeeld in te weinig energie hebben om zelf boodschappen te doen, sociale contacten te onderhouden en/of maaltijden te bereiden.
3. Wanneer heb ik (een verhoogd risico op) ondervoeding? U loopt een verhoogd risico op ondervoeding als u ziek bent, pijn heeft, herstelt van een ziekte of een medische ingreep, ouder wordt of eenzaam bent en wanneer u een verminderde eetlust ervaart. Ondervoeding gaat niet altijd gepaard met veel gewichtsverlies. Het is daarom goed om in de gaten te houden of u een verhoogd risico op ondervoeding heeft of ondervoed bent. Dit kunt u op meerdere manieren controleren. Een goede en eenvoudige manier is de vragen op onderstaande website te beantwoorden.
https://www.goedgevoedouderworden.nl/test-uzelf/zelftest2/algemene-vragen/
4. Hoe weet ik wat ik nodig heb? Wanneer u een risico op ondervoeding heeft of ondervoed bent, heeft u een verhoogde behoefte aan energie en vooral aan extra eiwitten. Deze verhoogde behoefte kan oplopen tot wel 2 keer zoveel als in gezonde toestand. Op de website van het Voedingscentrum kunt u invoeren wat u op een dag eet. Hierdoor weet u hoeveel voedingsstoffen u binnenkrijgt. Bereken via de Eetmeter uw huidige energie- en eiwitinname en -behoefte:
https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
Door uw berekende energie- en eiwitinname en -behoefte met elkaar te vergelijken kunt u (indien nodig) uw voedingspatroon optimaliseren. De hoeveelheid eiwit die u op een dag nodig heeft, hangt samen met uw gewicht, leeftijd en voedingstoestand. We hebben een gemiddelde hoeveelheid berekend (en afgerond) om u een indicatie te geven.
Lichaamsgewicht
Jonger dan 70
Ouder dan 70
Ziekte/herstel
60 kg
50 gram
60 gram
90 gram
70 kg
55 gram
70 gram
105 gram
80 kg
65 gram
80 gram
120 gram
90 kg
70 gram
90 gram
135 gram
100 kg
80 gram
100 gram
150 gram
5. Wat kan ik zelf doen?
Zorg ervoor dat u 6 eiwitmomenten (ontbijt, tussendoormomentje ochtend, lunch, tussendoormomentje middag, diner en tussendoormomentje avond) per dag heeft.
Indien de normale porties te groot zijn voor u, kunt u deze verdelen over meerdere momenten op de dag. Probeer bijvoorbeeld 8 eetmomenten aan te houden. Zo hoeft u minder in één keer te eten.Kies voor eiwitrijke producten, zoals vlees(vervangers), vis, bonen en noten. Als dat niet lukt, kunt u uw voeding aanvullen met Carezzo producten.Kies ook voor extra vette producten, zoals volle zuivel, avocado en vette vis.Zorg ervoor dat u regelmatig beweegt.
Iedereen is uniek. Dat betekent dat iedereen andere gewoonten heeft en tegen andere knelpunten aanloopt. Wilt u graag persoonlijk advies over hoe u met uw voeding kunt omgaan of hoe u uw ondervoeding kunt oplossen? Ik help u natuurlijk graag!
Neem gerust contact met ons op
6. Wat kan Carezzo voor u doen? Ondervoeding is een lastige aandoening om te behandelen. De klachten van ondervoeding kunnen het moeilijk maken om extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom is het belangrijk dat uw maaltijden voldoende van de belangrijkste voedingsstoffen bevatten. Eiwit is er daar een van. Dit is namelijk de bouwstof van uw lichaam. Eiwitten dragen bij aan het behoud van spiermassa. Carezzo kan u helpen om aan uw dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen, doordat onze producten eiwitverrijkt zijn. Ons ruime assortiment biedt veel keuze en alle producten zijn zeer smaakvol. U krijgt veel eiwitten binnen, terwijl u eet wat u lekker vindt. En dat is heel belangrijk bij ondervoeding. Lekker eten kan de eetlust en dus de inname van voeding verbeteren. Met recht een win-winsituatie!
7. Ik heb een aandoening die ondervoeding veroorzaakt. Wat kan ik doen? Bij verschillende aandoeningen speelt voeding een grote rol. Denkt u bijvoorbeeld aan COPD, waarbij een verhoogde eiwit- en energie-inname heel belangrijk zijn. Ook bij hart- en vaatproblematiek, diabetes, nierfalen, levercirrose en maag- en darmziekten is het verstandig advies in te winnen over uw aandoening in combinatie met ondervoeding. Neem daarvoor contact op met je eigen diëtist of stuur je vraag naar de diëtist van Carezzo!
