Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Ons eten en drinken bevat verschillende voedingsstoffen, waaronder eiwitten. Eiwitten leveren energie en zijn bovendien de bouwstenen voor ons lichaam. Eiwitten doen zelfs nog meer:

  • Spieren : eiwitten zijn nodig voor de opbouw van spieren en zorgen dat de spieren sterk blijven
  • Botten : eiwitten spelen een rol bij de botaanmaak en zijn goed voor het skelet
  • Herstel : eiwitten zijn harder nodig als we ouder worden en helemaal als we ziek zijn of moeten herstellen na een operatie
  • Gewichtsverlies : eiwitten kunnen helpen om een optimale voedingstoestand te creëren en onbedoeld gewichtsverlies tegen te gaan

In onze voeding komen van nature eiwitten voor. Dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel bevatten veel eiwitten. Ook in plantaardige producten komen eiwitten voor, bijvoorbeeld in brood, peulvruchten en noten.

Bekijk ons assortiment

Eiwitinname advies*

Lichaams-gewicht

Jonger dan 70 jaar

Ouder dan 70 jaar

60 kg 50 gram 60 gram
70 kg 55 gram 70 gram
80 kg 65 gram 80 gram
90 kg 70 gram 90 gram
100 kg 80 gram 100 gram

* Dit is een indicatie om je een globaal overzicht te geven

Hoeveel eiwit wordt geadviseerd?

In Nederland eten we gemiddeld 78 gram eiwitten per dag. Dat is niet voor iedereen voldoende. Naarmate we ouder worden hebben we namelijk méér eiwitten nodig. Ook bij ziekte of herstel heeft ons lichaam een hogere eiwitbehoefte. Het is echter een uitdaging om met de normale dagelijkse voeding voldoende eiwitten binnen te krijgen.

De hoeveelheid eiwitten die je dagelijks nodig hebt, hangt samen met je gewicht, leeftijd en voedingstoestand. We hebben een gemiddelde hoeveelheid berekend (en afgerond) om je een indicatie te geven.

Soms wordt een nog hogere eiwitinname geadviseerd. Bij bepaalde aandoeningen of indien het lichaam moet herstellen kan een diëtist adviseren om je eiwitinname verder te verhogen.

Lees verder
Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Hoeveel eiwit heb ik nodig?

Voor een precieze berekening kun je contact opnemen met een diëtist. Die houdt rekening met je leeftijd, gewicht, uw situatie van ziekte, herstel of kwetsbaarheid en je voedingstoestand.

Er zijn ook online tools die je kunt gebruiken door zelf een aantal vragen in te vullen. Dit zijn wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten die je een goed beeld geven hoeveel eiwit je nodig hebt en of je te weinig eiwit eet met een risico op ondervoeding.

Vervolgens kun je een vergelijking maken hoeveel meer eiwit je eet als je gangbare producten vervangt door Carezzo.

We noemen deze tools de EIWITMETER met een knipoog naar de functie om de hoeveelheid eiwit te meten.

Blader door de eiwitmeter