Hogere aanbeveling voor eiwitinname bij ouderen

Hogere aanbeveling voor eiwitinname bij ouderen

HOGERE AANBEVELING VOOR EIWITINNAME BIJ OUDEREN

De Stuurgroep Ondervoeding heeft recent haar nieuwe richtlijn gepubliceerd waarin de aanbevelingen voor eiwit inname voor verschillende doelgroepen zijn opgenomen. De algemene aanbeveling van de Gezondheidsraad is 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Toegevoegd is de aanbeveling voor gezonde ouderen van 1,0 gram/kg. In geval van ziekte zijn ook de aanbevelingen verhoogd tot 1,2 – 1,7 gram/kg.

Er is al langer consensus bij voedingsdeskundigen en diëtisten, op basis van recente wetenschappelijke studies, dat een hogere eiwitinname bij ouderen en bij ziekte gunstig is voor behoud en herstel van de voedingstoestand. Wel 25% meer voor gezonde ouderen tot 100% meer bij ziekte. Aangezien je niet zoveel extra kan eten is het logisch dat de belangstelling voor Carezzo eiwitverrijkt eten en drinken snel stijgt.

De bewustwording groeit en de consument is steeds meer op zoek naar meer informatie over extra eiwit in de voeding. Het is daarom belangrijk dat de aanbevelingen op een eenvoudige manier worden gecommuniceerd, zodat consumenten ook zelf hun keuzes kunnen bepalen.

Bij een gemiddeld gewicht van 75 kg is de algemene richtlijn voor volwassenen een eiwit inname van 60 gram per dag. Voor gezonde ouderen is dat 75 gram en bij ziekte 90 tot ruim 120 gram. Carezzo heeft op de verpakkingen een aanduiding van de hoeveelheid eiwit van 10 gram per portie (bij brood van 6 gram per snee). Hierdoor kunnen consumenten kiezen wat zij lekker vinden, maar weten ze dan ook dat zij telkens 10 gram eiwit krijgen per portie. Naarmate de eiwit aanbeveling hoger ligt, zal de keuze in verschillende producten voor de verschillende maaltijdmomenten steeds belangrijker worden om deze te kunnen behalen.