Jong en corona

‘Ik heb de afgelopen maanden zeer oplettend gehandeld en kan me niet herinneren waar ik het opgelopen kan hebben’

Mare Romkes is een actieve, gezonde, jonge vrouw die bovenop de ontwikkelingen van het coronavirus en het beleid hierover zit. Zij werkt namelijk als coördinator van het bron- en contactonderzoek bij de GGD. Juist daardoor is zij erg gemotiveerd om gezond te blijven en let zij goed op in deze coronacrisis. Tóch kreeg zij corona en ondervond de heftige gevolgen hiervan.

Kun je wat vertellen over je werk?
Het is een heftige baan, waarbij ik constant in crisistoestand werk. Ik werk dan ook meer dan fulltime op het moment. Als iemand weet hoe heftig de huidige situatie is, dan ben ik dat wel. Ik geef dit ook mee aan de mensen om mij heen.

Ondanks je oplettendheid, kreeg je corona. Hoe ging dit?
Van de ene op de andere dag had ik geen smaak en reuk meer. Achteraf realiseerde ik me dat ik een aantal dagen eerder al opstond met flinke spierpijn. Maar dat had ik een beetje weggewuifd en ik dacht dat het kwam door het hardlopen. Gelukkig kon ik snel een test doen. Die bleek helaas positief te zijn.

En toen?
Ik heb echt 2 weken platgelegen en had totaal geen energie. Ik had veel last van hoofdpijn en mijn lichaamstemperatuur ging op en neer. Daarnaast had ik ook geen zin om te eten, want ik rook en proefde natuurlijk niets. Ik ben dan ook wel wat spiermassa verloren in die periode, denk ik. In totaal ben ik ongeveer 4-5 kilo afgevallen.

Hoe heb je geprobeerd een snel herstel te stimuleren?
De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie fysiotherapie, ben ik gaan terughalen. Daaruit weet ik dat wanneer je spiermassa wilt behouden of wilt opbouwen, je eiwitten nodig hebt. Dus dacht ik: als ik dan iets moet eten, dan moet ik misschien iets met veel eiwitten eten om te behouden wat ik heb. Daarop ben ik op zoek gegaan naar een diëtist, die mij hierbij kon helpen. Uit haar berekening bleek dat ik voor mijn herstel 1,5 keer zoveel eiwit nodig had als normaal. Dus ik ben anders en bewuster gaan eten en meer op de eiwitten gaan letten.

Hoe zorgde je ervoor dat je eiwitten binnenkreeg?
Gelukkig kun je tegenwoordig op elk product goed zien hoeveel eiwitten erin zitten. Daarnaast ben ik redelijk bewust met voeding bezig, dus ik weet ook wel dat in sommige producten meer eiwitten zitten dan in andere. En ik ben gestart met producten van Carezzo   om aan mijn eiwitbehoefte te voldoen.

Wat vond je van de Carezzo producten?
Ik heb de krentenbollen, cake, muffins, appel- en sinaasappeldrink en ijs geprobeerd. In het begin proefde ik weinig, waardoor ik de producten niet goed kon beoordelen. Naarmate mijn smaak en reuk terugkwamen, ging het beter. Ik vond de producten lekker. En je krijgt op een gemakkelijke manier ontzettend veel eiwitten binnen. Op het moment dat je geen zin hebt om te eten of drinken, kun je al met 3 slokken sinaasappelsap 10 gram eiwit binnenkrijgen. Dat bedenkt niemand! En drinken moet je toch, dus eigenlijk is dat heel mooi meegenomen.

Ben je alweer helemaal hersteld?
Nee, ik denk het niet. Vooral vanwege de vermoeidheid en omdat de energie om weer te gaan sporten bijvoorbeeld nog ontbreekt. Ik kan ook nog niet alle dingen in het leven combineren, zoals sporten, werken en een beetje energie overhouden zonder om acht uur ‘s avonds op de bank in slaap te vallen. Beweging heb ik wel al proberen op te bouwen. Ik heb nog niet gesport, maar wel weer een flinke werkweek achter de rug en daarin loop ik veel. Die combinatie van voeding en beweging in herstel vind ik erg belangrijk.

Heb je nog iets wat je de lezers mee wilt geven?
Mocht je dit virus krijgen, neem gewoon de tijd. Zorg goed voor je lichaam en zorg ervoor dat je helemaal herstelt, voordat je weer doorgaat in de drukte van het dagelijks leven!