Interview Gerrit Lourens over herstel van een operatie

Gerrit Lourens is een levenslustige maar kwetsbare senior. Na een complexe kaakoperatie begon voor hem een moeizaam hersteltraject, waarin eten een uitdaging vormde. Gerrit vertelt ons over zijn ervaringen.

Wat was de aanleiding van uw kaakoperatie?
Bij een bezoek aan de tandarts bleek dat mijn gebit niet meer te reviseren was. Ik had een prothese nodig. Bij de kaakchirurg ging het niet volgens plan en ik hield lang last van de ingreep. Het herstel verliep te langzaam en de operatiewonden gingen ook nog eens open.

Hoe was dat voor u met eten?
Al mijn eten moest door de blender. In plaats van brood at ik pap, yoghurt en kwark. Ik had op zich geen gebrek aan eetlust. Maar als alles door de blender gaat, is dat niet echt lekker.

Hoe is daar verbetering in gekomen?
Mijn dochter zag dat het niet goed ging en greep in. Haar partner, mijn schoonzoon, is voedingswetenschapper. Hij vertelde me hoe belangrijk het is om extra eiwit binnen te krijgen. Vervolgens kwam hij met een heel grote doos Carezzo producten. Daarin zaten verschillende soepen en sappen met extra eiwitten. De soep was er in drie smaken: tomaten, champignons en pompoen. Toen ben ik gaan proberen om steeds meer gewoon te eten.

En hoe ging het toen?
Die soepen waren een lekker tussendoortje. Af en toe een soepje is een welkome smaak. Daarvoor had ik het gevoel ‘ik mis wat’. Soms heb je gewoon zin om iets warms te drinken en dan is zo’n soepje het beste. De sinaasappelsap drink ik bij het ontbijt en soms tussendoor. Dat is heerlijk verfrissend, vooral bij warm weer. Ik heb net het laatste soepje gedronken en nog sinaasappelsap in de koelkast staan. Gelukkig gaat het nu een stuk beter en daar hebben die soepjes en dat sap zeker bij geholpen.

Hoe gaat u nu verder met herstellen?
Vóór de behandeling was ik al instabiel en ben ik een keer gevallen. Dat is niet verslechterd, maar helaas ook niet verbeterd. Het liefst ga ik weer verder in mijn gewone ritme en weer eten uit eigen tuin. Zolang dat niet kan is zo’n soepje een heerlijk tussendoortje en de sinaasappelsap een welkome aanvulling op mijn ontbijt.