Eiwitinname en het immuunsysteem

Dat eiwitten diverse essentiële functies in het lichaam hebben is bekend. Maar welke rol spelen ze precies als het gaat om de weerstand? Om dat goed uit te leggen kijken we eerst naar de opbouw van ons immuunsysteem, kijken we naar de correlatie met voeding in het algemeen en met eiwitten in het bijzonder. Ten slotte staan we ook stil bij een verslechterde voedingstoestand en de rol van eiwitten. Dat alles is juist nu goed om te weten.

Het immuunsysteem
Ons immuunsysteem bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De fysieke barrière: bijvoorbeeld de huid en slijmvliezen, maar ook de luchtwegen en de darmen.
  • De algemene afweer: niet gericht op een specifieke ziekteverwekker, maar bestaand uit ‘allround’ witte bloedcellen die zich door het lichaam verplaatsen en indien nodig ingrijpen.
  • De specifieke afweer: gericht op één specifieke ziekteverwekker en bestaand uit lymfocyten. Lymfocyten zijn specifiek doordat ze receptoren hebben, die zich bevinden op het celmembraan. Iedere lymfocyt heeft slechts één soort receptor op zijn celmembraan. Hierdoor werkt deze lymfocyt alleen bij die specifieke ziekteverwekker.

 

Voeding en weerstand
Er zijn veel factoren die de functies van het immuunsysteem beïnvloeden. Voeding is er één van. Tussen het immuunsysteem en voeding bestaat een belangrijke correlatie. En dan gaat het om invloed op alle drie de verschillende onderdelen van het immuunsysteem. We denken als snel aan de weerstandsvitamines en – mineralen, maar vergeet de macronutriënten en in het bijzonder de eiwitten niet.

Eiwitten
Eiwitten vormen een framework voor cellen. Daardoor zijn ze een belangrijk onderdeel van het lichaamsverdedigingssysteem. Ook zijn eiwitten onderdeel van hormonen en enzymen die een rol spelen bij de weerstand. Veel mechanismen in het immuunsysteem zijn afhankelijk van de productie van actieve eiwitverbindingen. Verschillende studies tonen aan dat de eiwitstofwisseling een belangrijke rol speelt bij de vorming van een natuurlijke en verworven immuniteit tegen infecties.

Eiwitinname
Bij een tekort aan eiwitten nemen de functies van het immuunsysteem af. Het lijkt erop dat het negatieve effect van een eiwittekort op de immuniteit samenhangt met het effect van de immuunsysteemregulering voor sommige aminozuren. Een tekort aan essentiële aminozuren kan ook leiden tot onderdrukking van het immuunsysteem.

Voedingstoestand
Een verslechterde toestand heeft veel consequenties. Eén daarvan is dat het immuunsysteem wordt onderdrukt. Een tekort aan verschillende voedingsstoffen kan die storing veroorzaken. Naast de andere macronutriënten en specifieke vitamines en mineralen spelen eiwitten een rol. Hieruit kunnen we concluderen dat streven naar een optimale voedingstoestand zeker nu alle aandacht verdient.