EXTRA EIWITTEN ZIJN NODIG EN 
MEER ETEN LUKT VAAK NIET.

EIWITBEHOEFTE BIJ OUDEREN

Bij het ouder worden neemt de eiwitbehoefte toe. Dit is de mening van veel voedingskundigen en diëtisten. Dat zien we ook terug in hun adviezen.

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor spieren. In ons lichaam is er een continue proces van spierafbraak en spieropbouw. Ons lichaam heeft elke dag eiwitten nodig om dit in balans te houden. Eiwitten worden omgezet in spiermassa en dat gaat heel snel. Binnen twee uur na het eten heeft die omzetting al plaatsgevonden.

Voedingskundigen en diëtisten benadrukken dat ouderen extra eiwitten nodig hebben in vergelijking met jong volwassenen. De omzetting in spiermassa gaat wat minder efficiënt door slijtage bij veroudering. De eiwitbehoefte bij ouderen ligt dus boven die van gezonde volwassenen.

De eiwitbehoefte berekenen doet u in grammen eiwit per kilogram lichaamsgewicht. De norm voor (gezonde) volwassenen is 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag. Bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 75 kg is dat 60 gram eiwit per dag (75 x 0,8 gr = 60 gr).

Deze norm van 0,8 gr/kg voor volwassenen wordt als uitgangspunt gehanteerd door de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad heeft nog geen norm gedefinieerd voor de eiwitbehoefte bij ouderen.

Hoewel er nog geen officiële norm voor de eiwitbehoefte bij ouderen is, gaat de discussie bij professionals in eenzelfde richting. De eiwitbehoefte bij ouderen ligt op 1,0 gr/kg of nog hoger. Dat is dan een kwart hoger of 15 gram meer eiwit.

De eiwitbehoefte bij ondervoeding ligt aanzienlijk hoger. De Stuurgroep Ondervoeding adviseert 1,2 gr tot 1,5 gr eiwit /kg, hetgeen in dit voorbeeld 90 tot 112 gram eiwit is per dag. Per dag is dat 30 tot 50 gram meer eiwit. Dat is 1,5 tot bijna 2 keer de eiwithoeveelheid ten opzichte van een gezonde volwassenen. Er is geen verschil in de eiwitbehoefte bij ouderen en volwassen bij ondervoeding.

In specifieke gevallen kan een diëtiste adviseren tot nog een hogere eiwitinname. Zo is bij acute ziekte ook extra eiwit nodig voor herstel. Bij doorligwonden (decubitus) wordt gerekend met 2,0 gr/kg eiwit per dag.

LEES MEER OVER EIWITVERRIJKTE VOEDING

EIWITDIEET VOOR OUDEREN

Het advies: meer eten werkt niet. U kunt niet met een simpele oplossing voorzien in de eiwitbehoefte bij ouderen. Het advies ‘ga maar meer tussendoortjes eten’ werkt ook niet. U kunt niet zomaar 1,5 tot 2 keer zoveel meer eten per dag. De ervaring met eiwitrijke tussendoortjes en drinkvoeding is dat het verzadigend is. U zit vol en daarna lust u niets meer. Als dit ten koste gaat van de volgende maaltijd spant u het paard achter de wagen.

Het advies: meer eiwit in het eten werkt wel. U kunt wel 1,5 keer zoveel eiwit consumeren in gewoon eten. Dit is vastgesteld in onderzoek uitgevoerd door Wageningen Universiteit, naar de eiwitbehoefte van ouderen in het ziekenhuis en thuis.

In het onderzoek is het Carezzo eiwitverrijkte dieet getest bij oudere patiënten eerst in het ziekenhuis en aansluitend bij hun thuis. Carezzo heeft eiwitverrijkt brood en eiwitverrijkt fruitsap, aangevuld met eiwitverrijkte soep en eiwitverrijkte zuivel. Voor de koffie en de thee momenten is er eiwitverrijkte koek, cake en muffin.

Het eiwitverrijkte dieet van Carezzo is gewone basisvoeding met extra eiwit erin. Het kan gewoon eten vervangen. Het is wetenschappelijk onderbouwd dat met Carezzo in de eiwitbehoefte van ouderen kan worden voorzien. Daarmee wordt de doelstelling van 1,5 keer meer eiwit inname zonder meer te eten behaald.

Carezzo heeft op de website www.carezzo.nl/shop een Carezzo box voor thuis. Er zijn 4 boxen die verschillen in samenstelling en smaken. De boxen bevatten de eiwitverrijkte producten voor bij de broodmaaltijden en tussendoor. U kunt met een Carezzo box ca. 40 gram eiwit per dag eten. De Carezzo box is voldoende voor een week. Carezzo biedt een oplossing voor de eiwitbehoefte van ouderen met een box voor thuis. U kunt kiezen wat u lekker vindt en krijgen wat u nodig heeft.

ER HOEFT NIET MEER GEGETEN 
TE WORDEN OM TOCH MEER EIWIT
BINNEN TE KRIJGEN.

Carezzo is nu te verkrijgen in de webshop

Ga naar de webshop