EIWIT VERRIJKTE BASISVOEDINGSMIDDELEN ALS NIEUWE STRATEGIE OM DE EIWIT INNAME VAN OUDEREN IN EEN VERPLEEGHUIS TE VERHOGEN.

Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ouderen in verpleeghuizen. Ter preventie en behandeling van ondervoeding bij ouderen dient de eiwit inname te worden verhoogd. Echter, simpelweg meer eten is geen optie. Eiwitverrijkte basis voedingsmiddelen zou derhalve een effectieve en attractieve manier kunnen zijn ter voorkoming en behandeling van ondervoeding. Doelstelling van een klinische studie was om vast te stellen of eiwitverrijkte basis voedingsmiddelen de ouderen kon helpen de eiwit inname van 1,2 gram per kg lichaamsgewicht per dag te behalen (g/kg/d).

De resultaten van de studie lieten een stijging zien van de eiwit inname van 11,8 gram/dag, hetgeen vergelijkbaar is met een standaard portie drinkvoeding. Meer ouderen bereikten de aanbevolen hoeveelheid eiwit (1,2 g/kg/d) en de inname was significant hoger gedurende het ontbijt en de avond. De interventie producten die het meest hadden bijgedragen in de toegenomen eiwit inname aan het eind van de studie waren allen van Carezzo: eiwitverrijkt brood, fruitsap en groentesoepen.

De conclusie is dat eiwitverrijkt eten en drinken opnemen in het dagmenu helpt de aanbevolen eiwit inname voor ouderen in het verpleeghuis te bereiken. Vertrouwde eiwit verrijkte basis voedingsmiddelen lijken een goed alternatief te zijn voor voeding suppletie in de behandeling en preventie van ondervoeding.

Deze studie werd gepresenteerd op het ESPEN 2015 congres.