COVOED-onderzoek: Herstelzorg na corona: hoe kan Carezzo ondersteunen?

Uit het COVOED onderzoek blijkt dat veel meer coronapatiënten herstelzorg nodig hebben. Voor de diëtist is hierin een belangrijke rol weggelegd! Wij geven tips hoe Carezzo in het herstel een rol kan spelen!

Het Amsterdam UMC bracht met het COVOED-onderzoek de voedingsgerelateerde klachten en voedingstoestand van 407 COVID-19 patiënten in kaart. Het onderzoek richtte zich op voedingsklachten, de voedingstoestand en het risico op sarcopenie van de patiënten tijdens en na de ziekenhuisopname voor COVID-19.

Voedingsklachten
Bijna alle 407 COVID-19 patiënten hadden voedingsklachten. Een verminderde eetlust, een vol gevoel, een veranderde smaak en smaakverlies kwamen het meest voor. Deze klachten hebben een serieus effect op de voedingstoestand. 

Ondervoed
Ruim twee derde van de patiënten had overgewicht of obesitas (67%). Toch was 35% van deze groep bij opname in het ziekenhuis ondervoed. Tijdens de ziekenhuisopname bleef gewichtsverlies doorgaan: 42% verloor meer dan 1 kilo, één op de vijf patiënten had zelfs ernstig acuut gewichtsverlies (> 5 kilo). In totaal waren er veel meer mensen ondervoed dan gedacht: namelijk 40 tot 50%. 

Sarcopenie
Tijdens de ziekenhuisopname had 73% van de patiënten een hoog risico (SARC-F ≥ 4 punten) op sarcopenie als gevolg van een verminderde eiwitinname door voedingsklachten. Ook was er sprake van een hoge spiermassa-afbraak door bedrust, insulineresistentie en de hoge ziekteactiviteit. Daarnaast zorgde de grote ziekteactiviteit voor een hogere energiebehoefte. Sarcopenie heeft heftige gevolgen zoals een langere herstelperiode, verhoogde kans op complicaties en overlijden. 

Weer terug naar huis
69% van de patiënten bleef afvallen in de eerste drie weken na ontslag uit het ziekenhuis. Waarschijnlijk kwam dat doordat voedingsklachten, zoals een vol gevoel en minder eetlust, blijven. Opvallend is dat slechts een klein deel (29%) van de patiënten na ontslag uit het ziekenhuis een diëtistische behandeling kreeg, ondanks de 7 uur diëtistische zorg welke uit de basisverzekering vergoed wordt na COVID-19. 

Vroegtijdige screening
De onderzoekers geven eveneens aan dat vroegtijdige screening op ondervoeding nodig is en dat de diëtist ook hierin een leidende rol kan spelen. 

Toepassen in de praktijk met behulp van Carezzo producten
Uit de resultaten van het onderzoek komen een aantal uitdagingen naar voren waar Carezzo bij kan helpen.

Herstelzorg: meer eiwitinname bij minder eetlust
Uitdaging 1: Groot en snel gewichtsverlies waardoor een verhoogde eiwitbehoefte, gecombineerd met verminderde eetlust en een vol gevoel maken een voldoende eiwitinname een échte uitdaging. 

Tip van Carezzo: Bied kleinere porties aan en zorg voor een goede spreiding over de dag. Onze producten zijn getest en de porties blijken precies de juiste grootte te hebben. Zo krijgen patiënten voldoende voedingsstoffen binnen, wordt er geen eten weggegooid en ben je verzekerd van een goede eiwitinname.

Smaakvariatie: een kwestie van uitproberen
Uitdaging 2: Veel coronapatiënten verliezen hun smaak en geur, wat vaak lang aanhoudt.
Tip van Carezzo: In onze webshop kun je producten per stuk bestellen en is veel variatie te vinden. Zo kun je per product ontdekken wat in de smaak valt. 

Basisvoedingsmiddelen: terug naar normaal
Uitdaging 3: Een groot deel van de coronapatiënten valt ook in de thuissituatie, nog één of meerdere kilo’s af.
Tip van Carezzo: Met het gebruik van Carezzo producten, kan er thuis gegeten worden zoals men gewend is en krijgt men toch voldoende eiwit binnen. Maak daarom een dagmenu waarin onze eiwitverrijkte basisvoedingsmiddelen centraal staan.  

Het draait dus om een veel grotere eiwitinname. Naast zuivel, vlees, vis en ei kunnen Carezzo producten hierbij ondersteunen. Het mooie is: deze producten zijn lekkere basisvoedingsmiddelen én leveren veel extra eiwitten. Precies wat COVID-19 patiënten nodig hebben!

Bron: Clinical Nutrition ESPEN.

Wil je meer weten over dit wetenschappelijke onderzoek of advies over hoe Carezzo producten in te zetten bij herstel? Stuur ons hier een bericht.