Carezzo warme maaltijden scoren goed bij coronapatiënten

Foto van Petra den Boer (met dank aan fotograaf Hans Jelle den Boer)

 

Petra den Boer is diëtist in het Aafje zorghotel, locatie Maasstad Ziekenhuis, dat is ingericht als coronacentrum. Zij vertelt over haar ervaringen met Carezzo warme maaltijden. Die zijn gelukkig zo positief dat de Carezzo maaltijden opgenomen zijn in het assortiment.

Van revalidatiezorg naar crisiszorg
In maart 2020 veranderde ons revalidatiecentrum in een tijdelijk coronacentrum. De patiënten zijn behoorlijk ziek en hebben bijna allemaal een verminderde eetlust en verandering in de reuk en de smaak. Het is een uitdaging voor ons team om deze patiënten tijdens het ziekteverloop goed te voeden. Om dit voor elkaar te krijgen kreeg ik van onze manager de vrije hand om producten in te kopen. Zo kwam ik uit bij Carezzo.

Warme maaltijden
Door de Carezzo sappen en soepen werd het voor de patiënten makkelijker om een hogere eiwitintake te behalen. Helaas bleef de warme maaltijd, mede door de smaak- en reukverandering, voor veel patiënten een probleem. Daarom ben ik bij hen een proef begonnen met de Carezzo warme maaltijden. Deze bevatten wel 30 gram eiwitten per portie, terwijl de portie zelf kleiner is dan een reguliere maaltijd: 350 gram in plaats van 450 – 500 gram. Mijn ervaring is dat de patiënten meer eten van deze maaltijden en dus meer voedingsstoffen binnenkrijgen.

Aangenaam verrast
De smaakwaardering van de Carezzo warme maaltijden is bovendien hoger. Ik heb de maaltijden zelf ook geproefd en was aangenaam verrast door de prettige structuur en de kruidige smaak, zonder dat het te zout is. Ik verwacht in de toekomst gebruik te blijven maken van de Carezzo warme maaltijden en adviseer deze ook voor thuis bij geriatrische patiënten. De maaltijden zijn makkelijk en snel te bereiden in de magnetron en zijn in de koelkast weken houdbaar. Daardoor is er nauwelijks voedselverspilling.

Maaltijdwensen
Het huidige assortiment van Carezzo warme maaltijden bestaat uit twaalf uiteenlopende smaken. Voldoende om mee te variëren dus. Ik hoop uiteraard dat er in de toekomst nog meer smaken komen, want hoe meer variatie hoe beter. De maaltijdwensen van geriatrische patiënten zullen de komende jaren veranderen, vermoed ik. De laatste jaren is er al meer vraag naar vegetarische en koolhydraatbeperkte maaltijden, naast de Hollandse pot en gerechten als nasi- en bami. Carezzo speelt daar nu al op in met twee vegetarische maaltijden in het aanbod en ik verwacht dat zij verder mee zullen gaan in deze trend. Persoonlijk zou ik ook meer maaltijden willen met peulvruchten, vanwege de vezels en de voedingswaarde.