Carezzo fruitdrinks voor variatie in de revalidatie: een interview met Frency van Dommelen – diëtist GRZ

Frency van Dommelen werkt al tien jaar als diëtist bij de Zorgboog in Helmond. In de beginjaren deed zij dat zowel in de 1e lijn als intramuraal. Later is zij volledig intramuraal gaan werken. Momenteel werkt zij op de afdeling Vitassist (revalidatieafdeling). Daar ziet zij vooral mensen na een CVA, oncologiepatiënten en amputatiepatiënten. Ook begeleidt zij patiënten met COPD, diabetes en hartproblematiek.

Wat maakt je werk zo leuk?
Ik vind het leuk om in een team te werken en korte lijntjes met iedereen te hebben. Het is ook fijn om samen dingen te doen en mensen om mij heen te hebben. Revalidatie heeft natuurlijk wel echt een ander doel dan het verzorgen van reguliere cliënten in de WLZ, dat vind ik ook wel het leukst om te doen.

Kun je wat vertellen over Vitassist en jullie ambitie op voedingsgebied?
Wij hebben in samenwerking met een andere zorgorganisatie het doel om de voeding op de revalidatieafdelingen te verbeteren. Regelmatig overleggen wij met diëtisten, logopedisten, het afdelingshoofd en voedingsassistenten. Wij hebben al een implementatieplan voor eiwitverrijkte voeding opgesteld en voor hoe we op de afdeling kunnen zorgen dat die eiwitinname wordt verbeterd.

En hoe gaan jullie dat doen?
Wij geven naast de reguliere maaltijden opties voor eiwitrijke tussendoortjes. Dit bieden wij vooral op ondervoeding gescreende cliënten aan.

Hebben jullie ervaring met de eiwitverrijkte producten van Carezzo?
Ja, de ervaring met Carezzo is goed. Als je kijkt naar alles wat eiwitverrijkt en natriumarm is, kom je snel op zuivelproducten uit. Carezzo biedt op dit gebied meer dan alleen zuivelproducten. Dat was voor ons reden om de Carezzo producten in te zetten. Mensen nemen vaak bij de maaltijden al pap, vla, melk of chocomel. Als ze dan tussendoor ook nog iedere keer die op zuivel gebaseerde producten moeten nemen, dan zijn ze het op een gegeven moment beu. De Carezzo producten bieden gewoon iets anders.

Welke producten zijn favoriet?
Vruchtensap, want dat lusten heel veel mensen. Vooral druivensap wordt vaak gedronken. Het nadeel van gewone druivensap is dat het wel energie levert, maar geen eiwitten. Daarom zijn de fruitdrinks van Carezzo ideaal. Mensen kunnen daardoor naast water en zuivel ook een lekker fris fruitsapje drinken. En er zitten ook nog eens veel eiwitten in. Alleen bij patiënten met slikklachten werken we weinig met Carezzo, omdat je het voor hen dan echt moet verdikken. Waarschijnlijk is het lastig om het in de goede consistentie te krijgen, doordat het zo eiwitrijk is. Er is wel behoefte aan, want de drinkvoeding die wij hebben, kan niet goed worden verdikt. Carezzo fruitdrink kun je verdikken met verdikkingsmiddelen op basis van johannesbroodpitmeel, zoals Nutriton en Visco. Daarmee kun je dan naar diktestandaard IDDSI 2 gaan.

Hoe worden de producten van Carezzo nu aangeboden?
Carezzo wordt op advies van de diëtist als dieetproduct ingezet. Mensen die een hoog risico op ondervoeding hebben, krijgen dagelijks 3 extra tussendoortjes aangeboden.

Kun je een voorbeeld geven?
Een patiënte nam drinkvoeding op zuivelbasis, maar al snel bleek dat zij dit niet goed kon drinken. Toen zijn we overgegaan op drinkvoeding op sapbasis. Dat bleek ze naar verloop van tijd ook beu te zijn. Daarop zijn we Carezzo gaan proberen en dat ging wel goed. Ze dronk zelf ook vaak sapjes en dit sluit dan aan. Het smaakt meer naar gewone voeding. Drinkvoeding heeft toch een bijsmaak.

Hoe stimuleren jullie de cliënten ook in de thuissituatie aan hun eiwitbehoefte te komen?
Dit doen wij middels een geschreven dieetadvies. Daarnaast zijn we een lijst van energie- en eiwitverrijkte maaltijden en eiwitverrijkte tussendoortjes aan het maken. Daar zal Carezzo ook op komen te staan.

Overweeg je nog andere producten van Carezzo te gaan gebruiken?
Ik denk dat het roomijs wel een mooie aanvulling is op wat we nu hebben. Je kunt daar ook milkshakes van maken en je hebt er meerdere smaken van. Komend weekend gaan we het uitproberen!

Wil je nog iets met de lezers delen?
Het is goed om regelmatig met de doelgroep zelf te evalueren of producten nog aansluiten op hun behoeften. Op een revalidatieafdeling verandert de doelgroep wekelijks. Wij zijn nu meer bezig om persoonsgericht te kijken naar wat de cliënt wil en het aanbod daarop aan te passen. En het brede assortiment van Carezzo past mooi in die persoonlijke aanpak.

Ben jij ook benieuwd naar de mogelijkheden van de inzet van Carezzo producten in jouw organisatie?

Hoe kan ik Carezzo producten inzetten