55%-110% STIJGING PRE-OPERATIEVE EIWITINNAME BIJ HARTPATIËNTEN

Op 27 juni jl. presenteerde Dr. Paul van der Nat, van het St Antonius ziekenhuis, de eerste resultaten van een studie bij hartpatiënten. Dit betrof patiënten die gedurende twee weken voorafgaand aan hun operatie thuis Carezzo eten en drinken kregen aangeboden. Het resultaat van de studie was een spectaculaire stijging van de eiwitinname in twee patiëntengroepen: De eiwitinname bij patiënten met een open hart operatie steeg 55%, de eiwitinname bij patiënten met minimaal invasieve aorta klep vervanging steeg 110%.

De studie geeft ook een indicatie dat de patiënten 1 dag minder in het ziekenhuis verblijven (niet significant). Toekomstig onderzoek, door inclusie van meer patiënten, is nodig om het exacte effect op ligduur, complicaties en sneller herstel te bepalen.

De conclusie van deze studie is dat patiënten voldoende eiwitten binnen kregen. Daarmee werd de gewenste eiwitinname 1,2-1,5 g/kg lichaamsgewicht gehaald. En de verdeling van de eiwitinname over de dag was goed. Iedere patiënt heeft de 25 gram eiwitten over de hoofdmaaltijden gehaald.

Wij zijn blij dat wetenschappelijk is vastgesteld dat met Carezzo in de PRE fase (voor ziekenhuisopname) van zeer kwetsbare doelgroepen een significante verhoging van de eiwitinname is vastgesteld. Dit past in de strategie van ‘Better in, better out’.

Het bijzondere van deze studie is dat deze op initiatief van de cardiologen is gestart in het kader van Value Based Health Care: zij constateerden dat er bij patiënten met aortakleplijden vaak ondervoeding en complicaties voorkomen en de zorg verbeterd kan worden door ook voeding in de behandeling mee te nemen.

In totaal deden 131 patiënten (65+) mee aan het onderzoek waarvan 78 patiënten met een aortaklep vervanging (AVR) en 50 patiënten met een minimaal invasieve hartklepoperatie (TAVI).

Wilt u meer weten over deze VHBC studie kunt u met ons contact opnemen.